Vukasovićeva inicijativa za punionicu električnih automobila

Vijesti 19. okt 201614:53 > 14:57
N1

Zastupnik Demokratske Fronte (DF) Mario Vukasović uputio je inicijativu Vladi Kantona Sarajevo da se izdvoje sredstva za postavljanje stanica za punjenje električnih automobila.

Vukasović je prijedlog o punionici električnih automobila uputio zbog velikog zagađenja u glavnom gradu BiH koje je velikim dijelom uzrokovano i ispušnim plinovima iz auta.

“Svjedoci smo velikog zagađenja u našem gradu, a koje je velikim dijelom uzrokovano i ispušnim plinovima koje ispuštaju automobili, te time doprinose velikim dijelom i zagađenjem u našem gradu. Plinovi koje automobili ispuštaju doprinose čak 30 posto kompletnoj količini emisije svih štetnih gasova u atmosferu”, naveo je Vukasović u prijedlogu Vladi KS.

“Trend u svijetu danas jeste da se ljudi ohrabruju da kupuju automobile koji malo zagađuju ili električne automobile, koji su u potpunosti ekološki prihvatljivi i koji nikako ne zagađuju okolinu te su zemlje EU uvele posebne povlastice za građane koji se odluče kupiti jedan takav automobil”, dodao je te istakao da ako se građani odluče kupiti ovakav automobil, oni ga nemaju gdje puniti.

“Da ne spominjemo da smo jedan od posljednjih glavnih gradova u Evropi koji nemaju ovakvu punionicu za električnih automobile”, naveo je između ostalog Vukasović.

“Također, svjedoci smo da je Sarajevo sve veći turistički hit a da u EU danas imamo skoro tri miliona električnih automobila te da je i ovo jedan od faktora koji bi uticao na to da li će neko doći u naš grad ili neće. Dokaz tome je i da je hotel Marriott ugradio privatnu stanicu za punjenje električnih automobila u septembru namijenjenu isključivo svojim gostima a sve to jer je veliki broj turista ih pitao o tome”, rekao je.

Vukasović je zbog toga rekao kako podnosi inicijativu da se u sredstvima planiranim za iduću godinu izdvoje sredstva za postavljanje bar jedne stanice za punjenje električnih automobila u centru na nekoj od lokacija u kantonu, po mogućnosti bliže centru grada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.