Istraživanje| Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća u BiH

Vijesti 22. okt 201616:36 > 16:41
N1

Istraživački sektor Parlamentarne skupštine BiH izdao je istraživanje, odnosno komparativni pregled Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima BiH, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Međunarodno stanje sigurnosti u putnom saobraćaju nejčešće se izražava brojem osoba poginulih u saobraćajnim nesrećama na milion stanovnika.

U tabeli su navedeni podaci poginulih osoba na milion stanovnika u 15 država Evropske unije te u Bosni i Hercegovini u 1991., 2003. i 2013. godini.

N1

U BiH stanje putnog saobraćaja je ‘nezadovoljavajuće‘ s obzirom na broj saobraćajnih nesreća, povrijeđenih i poginulih osoba.

U tabeli pogledajte prikaz saobraćajnih nezgoda i poginulih osoba u saobraćajnim nezgodama u BiH za period 2010. do 2015. godine.

N1

Kao nejčešći uzroci saobraćajnih nezgoda u BiH navode se nepropisna vožnja i neprilagođena brzina, nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, vožnja pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, nepoštivanje saobraćajne signalizacije, nepovoljni uslovi na putu i nedovoljna udaljenost između vozila u toku vožnje.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.