Ambasadorica BiH u Italiji u EP ide predstavljati Hrvatsku

Vijesti 24. okt 201616:39 > 16:44
Screenshot YouTube

Pošto je Ivan Tepeš danas potvrdio kako odustaje od rada na mjestu zastupnika Hrvatske u Evropskom parlamentu, najizglednija kandidatkinja za njegovu zamjenu je Željana Zovko.

Zovko, rođena Mostarka, karijeru je provela u diplomatiji, piše Index.hr.

Na zajedničkoj listi Domoljubne koalicije na izborima za Europski parlament 2014. godine bila je na devetom mjestu kao predstavnica dijaspore, a osvojila je 2392 glasa.

Iza nje je bio Ivan Sablić s 1234 glasa te Milivoj Špika sa 748 glasa.

Podsjetimo, s obzirom na činjenicu da su Andrej Plenković i Davor Ivo Stier dali ostavke u Europskom parlamentu, dvije osobe bi ih morale zamijeniti.

Prvi bi trebao biti HDZ-ovac Ivica Tolić, koji bi trebao zamijeniti Plenkovića. Pošto je Tepeš, koji je trebao mijenjati Stiera, odustao, sljedeća je na listi Željana Zovko.

Zovko je inače profesorica francuskog jezika, a 1999. godine počela je raditi u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Od 2004. do 2008. godine bila je veleposlanica BiH u Francuskoj, a od 2008. do 2011. godine bila je veleposlanica u Španiji.

Nakon toga se vratila u BiH, gdje je tri godine radila kao savjetnica za vanjsku politiku. Prošle godine je postala veleposlanica u Italiji, što se može provjeriti i na stranicama Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Željana Zovko CV Rim by Index.hr on Scribd

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.