Delegacija Bundestaga posjetila Galeriju 11/07/95 u Sarajevu

Vijesti 26. okt 201612:26 > 12:28
Anadolija

Delegacija njemačkog Bundestaga predvođena parlamentarkom Marieluise Beck, posjetila je Galeriju 11/07/95 u Sarajevu, posvećenu genocidu u Srebrenici.

Beck, koja je predsjednica Grupe prijateljstva Bundestaga za BiH, nakon obilaska galerije sa njenim osnivačem Tarikom Samarahom, istakla je da je genocid koji se dogodio u julu 1995. godine u Srebrenici nezamisliv propust međunarodne zajednice.

“Ovdje se radi o jednom nezamislivom propustu međunarodne zajednice. Time što su rekli da se radi o zaštitnoj zoni, i rekli da će biti pružena zaštita ljudima koji se tu nađu, to obećanje na kraju nisu održali, jasno je o kakvom propustu je riječ. Kofi Annan, tadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija, smatrao je da je Srebrenica, pored Ugande koja je bila 1994. godine, najgori teret koji je on imao i doživio za vrijeme svog mandata“, kazala je Beck i nastavila:

“Od tada je pokušavano da se kao dio obaveze Ujedinjenih nacija izgradi nešto što je ‘obaveza za zaštitom’. No, vidimo u svakodnevnom životu, posebno sada u Siriji, da UN nije u stanju da to obećanje, koje je dato, zaista i ispuni. I dalje sam uvjerena u ispravnost te ideje, a to smo i dužni prema žrtvama Srebrenice.“

Delegacija njemačkog Bundestaga nalazi se u trodnevnoj posjeti BiH, tokom koje se sastala sa Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH i drugim bh. zvaničnicima.

Danas je delegacija, osim posjete Galeriji 11/07/95, imala i susret sa predstavnicama Udruženja “Majke Srebrenice“. Tokom prethodna dva dana, delegacija koja želi unapređenje parlamentarne saradnje između Njemačke i BiH, sastala se sa predstavnicima međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija