VIDEO| Kako udruženo djeluju službe u slučaju pada aviona

Vijesti 26. okt 201618:06 > 19:20
N1

Zvuk sirena i gusti crni dim koji se izdizao iznad aerodroma uznemirio je građane, no nije bilo razloga za uzbunu. Radi se o simulaciji pada civilnog aviona B737 sa 45 putnika i članova posade koji se srušio na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu. Prilikom pada jedan dio trupa aviona se zapalio.

Kontrolni toranj proglašava nesreću, a na mjesto događaja prvi stižu vatrogasci. Na putu do mjesta nesreće, koji oko traje minut i dvadeset sekundi dobijaju ulazne informacije.

Kemal Cacem – Profesionalna vatrogasna brigada: “O tipu zrakoplova o broju putnika, količini goriva, da li ima opasnog tereta, njegova lokacija itd. Nakon toga mi postupamo, ja kao rukovodilac akcije određujem taktiku gašenja”.

Od tada teče minuta vremena za lokaliziranje požara i otvaranje evakuacionog izlaza.

“Preživljavanje putnika u zapaljenom avionu je 138 sekundi, to je vrijeme koje normalno čovjek može bez kisika odnosno zraka. Nakon toga nastupa smrt. Jer 90% ljudi strada od gušenja”.

Stiže hitna. Stižu i ekipe hitne pomoći.

Dr. Rijada Blažević – Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS: “Najbitniji je taj prvi kontakt, ta trijaža, da odvojimo pacijente koji su životno ugroženi, a koji imaju šanse za preživljavanje, u odnosu na one koji imaju povrede nespojive sa životom”.

Dok traje proces osiguravanja mjesta nesreće, stiže i helikopterska ekipa Oružanih snaga koja vrši transport pacijenata do prvog trijažnog mjesta.

Policija osigurava mjesto nesreće na koje stižu i istražitelji. Ekipe nakon završenog posla zaključuju da je vježba bila uspješna.

“Danas je bilo 17 ozlijeđenih, 7 teško i 10 lakše ozlijeđenih, mi smo ih sve spasili”, zaključuje Blažević.

Muamer Bečić- Međunarodni aerodrom Sarajevo: “U prošlosti nije bilo ovakvih situacija Bogu hvala, nadamo se da neće ni biti, ali bez obzira mi smo spremni.

Naredna vježba je za dvije godine. A u međuvremenu se nadaju da će prilike za pokazivanje spretnosti i sposobnosti timova biti što manje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.