Muratović: Šta su bh. vlade pripremile za saradnju sa RH

Vijesti 28. okt 201608:57 > 08:57
N1

Tema dana u Bosni i Hercegovini svakako je dolazak premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, koji je upravo našu zemlju izabrao za svoju prvu službenu posjetu.

Sarajevo i Mostar gradovi su koje će posjetiti, te će održati brojne susrete.

Odnosi BiH i Hrvatske su zaista bitni, kazao je profesor Hasan Muratović. On je u razgovoru za N1 naglasio da se često govori o tome šta možemo očekivati od novog hrvatskog premijera, međutim, pravo pitanje je šta su bh. vlade pripremile za saradnju sa Hrvatskom.

“Postoji veliki broj pitanja koja se dugo ne rješavaju. Bilo bi dobro kada bi se već od ovog susreta krenulo u njihovo rješavanje”, kazao je Muratović.

Hrvatska može inicirati promjene, ali ne može značajnije uticati na te promjene, dodao je profesor. Ipak, kako je kazao, Hrvatska ostvaruje određeni uticaj preko HDZ-a BiH.

Govoreći o nerješenim pitanjima, Muratović je naglasio da nikada nije potpisan ugovor za granice, kao što i nije rješeno pitanje izručenja bjegunaca iz jedne zemlje u drugu.

Na kraju sagovornik N1 je kazao da Hrvatska može mnogo učiniti za BiH, od svoga lobiranja u Evropskoj uniji preko članova parlamenta pa sve do podijele iskustva za članstvo u EU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.