Ilegalni prelasci iz BiH u Srbiju i Hrvatsku u oktobru

Vijesti 28. okt 201615:07 > 15:16
Granična policija BiH

Gotovo da nije bilo dana u oktobru da Granična policija BiH nije otkrila po nekoliko ilegalnih prelazaka granice sa Srbijom i Hrvatskom.

Službenici Granične policije danas su otkrili dvojicu državljana Pakistana u ilegalnom prelasku državne granice. Oni su čamcem preko Drine pokušali preći granicu iz BiH u Republiku Srbiju. Strani državljani privedeni su u službene prostorije Jedinice granične policije Zvornik. O događaju je obaviješteno Tužilaštvo BiH. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Službenici Jedinice granične policije Izačić 26. oktobra 2016. godine otkrili su tri državljana Albanije u ilegalnom prelasku državne granice iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku.

Dan ranije, 25. oktobra 2016. godine, otkrili su tri osobe s područja Kosova koje nisu posjedovale važeću dokumentaciju za boravak u BiH, a namjeravale su ilegalno preći državnu granicu prema zemljama EU. Strani državljani otkriveni su u graničnom pojasu na području Bihaća. U skladu sa Zakonom o strancima, procesuirani su prekršajno te, uz prijedlog o protjerivanju s teritorije BiH, predati Službi za poslove sa strancima BiH.

Službenici Jedinice granične policije Velika Kladuša 22. oktobra 2016. godine spriječili su 12 državljana Republike Turske u ilegalnom prelasku državne granice BiH s Republikom Hrvatskom. Otkriveni su u dva napuštena objekta u zaštitnom području neposredno uz državnu granicu. Strani državljani prekršajno su procesuirani u skladu sa Zakonom o strancima. Uz prijedlog za izricanje mjere protjerivanja s teritorije BiH, predati su Službi za poslove sa strancima BiH

Na graničnom prelazu Neum otkrivena su četiri državljana Albanije u ilegalnom prelasku državne granice 12. oktobra 2016. godine. Strani državljani kontrolisani su u Mercedesu, nacionalnih oznaka Albanije, u graničnom pojasu na području Neuma. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o strancima, uz prijedlog za protjerivanje stranaca s teritorije Bosne i Hercegovine, predati su Službi za poslove sa strancima BiH.

Službenici Jedinice granične policije Bijeljina 8. oktobra 2016. godine spriječili su dvojicu državljana Etiopije i državljanina Eritreje u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice iz Bosne i Hercegovine u Republiku Srbiju. O događaju je obaviješteno Tužilaštvo BiH.

Službenici Jedinice granične policije Dobrljin 7. oktobra 2016. godine otkrili su četiri osobe s područja Kosova koje su zaključavši se u toaletu vagona, pokušale izbjeći granične provjere i ilegalno preći državnu granicu. Strani državljani otkriveni su u vozu koji je saobraćao na relaciji Sarajevo – Zagreb na Međunarodnom prelazu za željeznički saobraćaj Dobrljin. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o graničnoj kontroli, uručeni su im prekršajni nalozi nakon čega su predati Službi za poslove sa strancima BiH, uz prijedlog za protjerivanje s teritorije BiH.

U prvih devet mjeseci 2016. godine Granična policija BiH u ilegalnom prelasku državne granice evidentirala je 124 osobe. Prilikom ilegalnog ulaska u BiH evidentirano je 97, a prilikom ilegalnog izlaska 27 osoba. Među njima bilo je 18 državljana Turske, osam Albanije, četiri Afganistana, dva Iraka i drugi. Najveći procenat otkrivenih osoba u ilegalnom prelasku granice državljani su BiH i susjednih zemalja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.