Ležernija posjeta Plenkovića Mostaru: "Šteta je izgubiti ga"

Vijesti 29. okt 201609:52 > 09:55
Anadolija

Novi premijer Hrvatske, Andrej Plenković nalazi se u dvodnevnoj posjeti BiH. Jučer je boravio u Sarajevu i Kiseljaku, a nakon niza sastanaka i posjeta stigao je u Mostar.

Reporterka N1 Đenana Kaminić izvijestila je da je Plenković sinoć, oko 19 sati stigao u Mostar, a prvo se sastao sa biskupom Ratkom Perićem, sa kojim je razgovrao o položaju Hrvata u BiH, gdje je želio čuti biskupovu analizu.

U svakom slučaju, njegov posjet Mostaru je dosta ležerniji od onog Sarajevu, a odvijat će se bez mnogo politike.

Plenković će posjetiti Rekorat Univerziteta u Mostaru, Sveučilišnu bolnicu, a očekuje se i njegov dolazak u prostorije HDZ BiH, gdje će razgovarati sa predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, ali i predsjednikom HDZ-a BiH, i članom predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Njegova zvanična posjeta BiH završit će u popodnevnim satima.

A među onima koji su se jučer sreli sa premijerom Republike Hrvatske jeste i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”, Franjo Topić koji je u sklopu emisije Novi dan za N1 kazao da bi Plenkovića bilo šteta izgubiti.

“On je postigao puno, sredio je HDZ i odnose unutar njega. Relaksirao je odnose u Hrvatskoj, tolerantan je i poznat u Evropskom parlamentu”, kazao je Topić sa zaključkom “bi bila istinska šteta izgubiti Plenkovića”.

Topić se zahvalio Plenkoviću na posjeti, kao i njegovoj delegaciji – te istakao zahvalnost što je u zgusnutom rasporedu uspio posjetiti HKD Napredak, najstarije i najveće kulturno društvo u BiH.

Oni su razgovarali o odnosima između BiH i Hrvatske, povezivanju susjednih zemalja – te općenito o vezi HKD Napredak u Hrvatskoj i BiH.

Smatra da je “lako biti dobar sa Kanadom i Mongolijom”, s kojima nemate veze – te treba raditi na dobrim komšijskim odnosima dvaju zemalja. Topić je istakao da je Plenković pokazao da mu je stalo do BiH, ali i do Hrvata u Bosni i Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.