Crnadak-Bushati: Odnos BiH i Albanija važan za region

Vijesti 31. okt 201610:18 > 10:24
N1

Ministri vanjskih poslova BiH i Albanije, Igor Crnadak i Bushati na pres konferenciji su istakli da je poboljšanje odnosa ove dvije države veoma bitan za budućnost i razvoj zemalja.

Ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak je kazao da je potrebno raditi mnogo više u razvoju odnosa BiH i Albanije.

To je potrebno raditi u smislu što veće koristi za narod Albanije i BiH. U polju ekonomske saradnje dvije zemlje imamo sporazume o zaštiti stranih investicije, dvostrukog oporezivanja, CEFTA-e i niz drugih, ali nisu na visokom nivou na kojem želimo da budu“, rekao je Crnadak.

Zaključak je da se učini sve da se prostor za ekonomsku saradnju još više proširi.

Konstatovali smo da je turizam važan sektor gdje se može napraviti pomak, i u Albaniji i BiH. U narednom periodu ćemo intenzivnije sarađivati na zadacima na putu ka EU“, dodao je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova Albanije, Bushati je kazao da fokus saradnje Albanije i BiH će biti na poboljšanju odnosa i općeg stanja građana.

Sa strane politike ćemo uraditi sve da poboljšamo odnose, prvenstveno na ekonomskom planu. Veoma smo zadovoljni poboljšanjem odnosa. U pripremi imamo niz bileteralnih odnosa koji će unaprijediti naše veze“, kazao je albanski ministar.

N1

On je naglasio da je jedna od bitnih novosti da su vlasti u BiH pozvali građane BiH da posjete Albaniju.

To nam je velika čast i zadovoljstvo. Na osnovu statističkih informacija vidimo da je veliko povećanje broja turista iz BiH u Albaniji. Ovaj uspjeh je zajednički i prenosim zahvalnost albanskih tour operatera“, kazao je ministar vanjskih poslova Albanije.

Bushati je kazao da će učiniti sve da građani Albanije obiđu sve turističke destinacije i potencijale BiH, pogotovo za vrijeme zimske sezone.

Dok sam dolazio u Sarajevo prošao sam nešto što je teško opisati kolegama iz zapadnoevropskih zemalja. Mi trebamo raditi puno na poboljšanju infrastrukture, da ubrzanim korakom slijedimo Berlinsku inicijativu.”

On je dodao da je Sporazum o sloboodnom kretanju, odnosno kretanju s ličnom kartom veoma bitan korak s obzirom da je to sporazum potpisan između zemalja koje ne graniče jedna s drugom.

Bushati je istakao da je podsjetio na inicijativu priznavanje dokumenata kosovskih građana u BiH.

“Složili smo se ulazak u EU prioritet zemalja. Naša saradnja se unaprijeđuje iz dana u dan.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.