Izetbegović se susreo sa Bushatijem

Vijesti 31. okt 201613:59 > 14:02
Anadolija

Bilateralni odnosi BiH i Republike Albanije su dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja releno je tokom susreta u Sarajevu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i ministra vanjskih poslova Republike Albanije Ditmira Bushatija.

Izražena je opredijeljenost da dobre bilateralne odnose prati i dobra regionalna saradnja, posebno putem regionalnih inicijativa. Istaknuta je važnost saradnje u okviru Jadransko-jonske inicijative.

Iskazan je interes za unapređenje saradnje u oblastima ekonomije, energetike, prehrambene industrije, poljoprivrede, građevinarstva i turizma, kao i u oblastima obrazovanja i kulture.

Dviju zemlje veže i zajednički vanjskopolitički prioritet pristupanja EU. Konstatirano je da se mogu podijeliti iskustva u oblastima ključnim za proces priključenja EU.

Bushati je pozdravio i čestitao prihvatanje aplikacije BiH za članstvo u EU i izrazio zadovoljstvo dosadašnjim napretkom na tom putu.

Naglašeno je da je članstvo u EU najvažniji vanjskopolitički prioritet i strateški cilj BiH.

Perspektiva članstva u EU nastavlja biti pokretačka snaga za pozitivne demokratske, političke, ekonomske i društvene promjene u BiH, istaknuto je na sastanku.

Razgovarano je o poboljšanju saradnje u oblastima odbrane i sigurnosti, te na planu integracije u NATO strukture.

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića prisustvovala savjetnica Diana Čekić, a u ime člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića savjetnik Dejan Vanjek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.