Sud presudio državljanima BiH koji su se borili u Siriji

Vijesti 31. okt 201617:49 > 19:08
N1

Sud Bosne i Hercegovine danas je donio presudu za grupu bh. državljana koji su se borili na strani takozvane Islamske države u Siriji. Sedmočlana grupa je osuđena na ukupnu kaznu zatvora od 12 godina i 5 mjeseci.

Prvooptuženi Enes Mešić osuđen je na najdužu kaznu zatvara – u trajanju od tri godine. Ostali iz ove grupe, optužene za organiziranje terorističke grupe i nelegalno posjedovanje naoružanja, osuđeni su na kazne zatvora između jedne i dvije godine.

Sud BiH osudio je je Enesa Mešića i druge na ukupnu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina i pet mjeseci. Oni su proglašeni krivim da su tokom 2013, i 2014. godine boravili na sirijskom ratištu, gdje su se borili na strani takozvane Islamske države. Također su osuđeni i zbog nelegalnog držanja naoružanja na tlu Bosne i Hercegovine.

Krivi su što su u drugoj polovini 2013. i tokom 2014. godine napustili BiH kako bi se pridružili tzv. Islamskoj državi, znajući du su Rezolucijom UN-a proglašene terorističkim organizacijama i grupama“, kazao je sudija Mirsad Strika.

Ibro Delić i Mirza Kapić osuđeni su za nedozvoljeno držanje 10 ručnih bombi i puške M-48 koje su nađene prilikom pretresa, te poluatomatske puške s podrezanim kundakom.

Sudija je naglasio da se ovoj grupi sudilo za konkretna djela koja su počinili, a ne zbog toga što su pripadnici selefijske zajednice, koja je izvan ingerencije Islamske zajednice.

Sud je utvrdio da je sedmorka do ratišta odlazila avionom iz Sarajeva do Istanbula. Nakon toga su odlazili na tursko-sirijsku granicu, koju su prelazili na ilegalnim prelazima.

Sudsko vijeće je u obrazloženju presude navelo da se ona temelji i na priznanju optuženih da su se borili protiv Bashara al-Assada. Također, presudno je bilo i svjedočenje jedne osobe koja se vratila sa sirijskog ratišta, i koja je iznijela detalje o njihovom boravku u Siriji.

Advokat Jasmina Jašarevića, koji je osuđen na godinu i 4 mjeseca zatvorska kazne, najavljuje žalbu, između ostalog, i zbog činjenice da je protiv Jašarevića svjedočio njegov saborac.

Svjedoci Tužilaštva su rekli da je moj branjenik bio pripadnik jedinice Muladžeri. To je jedinica koja se bori protiv al-Assada, ali nikada nije bila dio ISIL-a. Instersantno da je svjedočio čovjek koji je bio dio iste jedinice kao moj branjenik. A on je bio svjedok, a moj branjenik je dobio godinu i 4 mjeseca zatvora“, kazao je advokat Senad Bilić.

Inače, pedesetak osoba do sada se vratilo iz kampova ISIL-a u Siriji i Iraku u Bosnu i Hercegovinu. Sa nekima od njih, kako smo već izvještavali, Tužiteljstvo BiH je sklopilo sporazume o priznanju krivice, te su kasnije svjedočili u predmetima poput ovog za koji je upravo izrečene presuda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.