Bushati u Sarajevu: Uzlazna putanja odnosa Albanije i BiH

Vijesti 31. okt 201618:03 > 19:28
N1

Albanski ministar vanjskih poslova Ditmir Bushati boravio je u službenoj posjeti BiH. Tokom sastanka sa bh. zvaničnicima je istaknuto da je poboljšanje odnosa dviju zemalja bitno za njihovu budućnost i razvoj. Prioritet je proširenje ekonomske saradnje, pogotovo u sektorima turizma i infrastrukture.

Ministar Bushati je u Sarajevu otvorio i počasni konzulat Albanije.

Odnosi Albanije i Bosne i Hercegovine bilježe uzlaznu putanju, čulo se tokom dana u Sarajevu. Ipak, pored brojnih bilateralnih sporazuma, razmjena roba je i dalje na niskom nivou. Iako je Albanija jedna od rijetkih zemalja sa kojom naša zemlja ima trgovinski suficit, vanjskotrgovinska razmjena iznosi nešto više od 50 miliona KM. Turizam je ključ ekonomskog razvoja dvije zemlje, ističe Bushati. Obećao je da će se odužiti na nedavnom pozivu bh. državljana da ljetuju u Albaniji, što je, kaže, urodilo plodom.

“To je zajednički uspjeh, a sada je na meni da ja pozovem naše građane da posjete vaše turističke potencijale”, kazao je Ditmir Bushati, ministar vanjskih poslova Albanije.

Međutim, prostor za ekonomsku saradnju je veliki, prvenstveno na polju povezivanja tržišta, a samim tim i bolje infrastrukture. Neophodno je ponovo aktuelizirati pitanje izgradnje ceste Sarajevo-Podgorica-Tirana koja će BiH i Albaniju još više zbližiti i ojačati.

“Mi smo danas razgovarali o potrebi da se infrastrukturno BiH i Albanija povežu. Albanija je jedina zemlja s kojom, pored zemalja koje su nam komšije, postoji sporazum o putovanju sa ličnim kartama”, istakao je Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

A pored drumskog povezivanja, od danas su tržišta Albanije i BiH bliža i pomorskim putem. Ministar prometa i komunikacija BiH je tokom potpisivanja rekao da je cilj Sporazuma o pomorskom prevozu tereta trgovačkim brodovima na principima jednakosti i uzajamne koristi.

“Kako je podvukao, BiH ovim stvara pretpostavke za razvoj svojih brodskih kompanija zbog čega je Sporazum nazvao jednim od strateških dokumenata, najavljujući da će Ministarstvo nastojati da sa što više zemalja osigura potpisivanje ovakvih sličnih sporazuma”, komentarisao je Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH.

No, činjenica je da jedna drugoj prethodnih godina nisu bile ni ekonomski ni politički prioritet. Bosna i Hercegovina je ambasadu u Tirani zatvorila još 1998. godine pod izgovorom racionalizacije diplomatske mreže, a isti izgovor imala je Albanija tokom zatvaranja ambasade u Sarajevu prije dvije godine. No, situacija se i na tom polju popravlja.

Tačka na današnju posjetu ministra vanjskih poslova Albanije bilo je otvaranje počasnog generalnog konzulata Albanije u Sarajevu, koji će predstavljati korak ka boljim odnosima u budućnosti, ali i ponovnom uspostavljanju ambasada u Sarajevu i Tirani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.