Ekskluzivno za N1: Prva izjava Fikreta Abdića za medije

Vijesti 08. nov 201610:59 > 12:47
N1

Novi načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić, stigao je danas u Sarajevo gdje mu je Centralna izborna komisija uručila uvjerenje o dodjeli mandata načelnika.

U Sarajevo je stigao nakon više od dvadeset godina, a za N1 je rekao, o prioritetima na poziciji načelnika još ne želi govoriti.

On nije želio komentarisati kako se osjeća u Sarajevu prvi put nakon 23 godine. Kazao je da će o svemu progovoriti nakon promocije njegove knjige koja će se održati uskoro.

”Dobit ćete pozivnicu za promociju knjige kako biste se upoznali sa svim stvarima. Nakon toga možemo razgovarati o svemu ostalom”, istakao je u prvoj izjavi po dolasku u Sarajevo nakon pune 23 godine.

Po završetku ceremonije u zgradi Parlamenta BiH, Abdić je dodao:

”Pravosuđe BiH i pravosuđe Hrvatske rekli su svoje, ja u knjizi tražim sud javnosti i to neće biti ono što ste vi pisali i pričali. Ja sam sve dokumentovao, a što se tiče moje pozicije – sve svoje dosadašnje funkcije sam odlično objavljao pa ću i ovu”, zaključio je Abdić.

On je, podsjećamo, na oktobarskim izborima ubjedljivo odnio pobjedu u trci za načelnika Velike Kladuše dok je njegova Laburistička stranka osvojila najveći broj vijećničkih mandata.

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine proglašen je krivim zbog uspostave samozvane autonomne pokrajine zapadna Bosna, suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, te zato što je, kao vrhovni zapovjednik takozvane narodne odbrane, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara, kroz koje je prošlo najmanje 5.000 protivnika uspostave te samozvane pokrajine. U martu 2012. godine pušten je na slobodu iz zatvora u Puli nakon što je odslužio dvije trećine kazne, odnosno deset godina i devet mjeseci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.