Blagovčanin: Vanjska politika SAD-a pred velikim izazovima

Vijesti 08. nov 201621:21 > 21:26
N1

Američka ambasada u Sarajevu je organizovala praćenje američkih izbora u poznatom sarajevskom hotelu.

Na mjestu događaja nalazi se reporter N1 Vlado Marić koji je razgovarao sa Srđanom Blagovčaninom iz Transparency Internationala.

Blagovčanin smatra da nije iznenađujući stepen neizvjesnosti glede izbora u SAD-u.

Imajući u vidu što se dešavalo, nikoga ne može da čudi stepen neizvjesnosti koji vlada glede izbora. Vidjeli smo da je bilo neuobičajen broj afera koje su pratile samu kampanju. Od neprimjerenih izjava koje su dolazile od Trumpa do mailova Hillary Clinton“.

Kazao je još da bi bilo neozbiljno očekivati da se BiH vrati u fokus vanjske politike SAD-a ko god da osvoji predsjednički mandat.

Bilo bi neozbiljno očekivati da se BiH vrati u fokus vanjske politike SAD-u, imajući u vidu toliko izazova s kojim se suočava vanjska politika SAD-a. Američka politika ima određeni kontinuitet. Vidjeli smo da Obama nije bio u prilici da mijenja politiku kako je najavljivao. Ko god došao na vlast, prostor za djelovanje će mu biti sužen u tom smislu“.

Inače, na svečanosti će gosti Ambasade moći pratiti kako se odvijaju predsjednički izbori u SAD-u i saznati više o samom izbornom procesu.

Planirano je da se zvanicama nešto kasnije obrati ambasadorica Maureen Cormack.

Amerikanci danas mogu glasati za kandidatkinju Demokratske partije Hillary Clinton ili republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Glasa se u jednom krugu zasebno u svakoj od 50 američkih saveznih država i gradu Washingtonu, a pobjeda u pojedinoj državi određuje kako će glasati članovi izbornog kolegija, tijela koje zapravo bira predsjednika SAD-a.

Izborni kolegij ima 538 članova, a savezne države su zastupljene srazmjerno broju stanovnika.

Na američkim predsjedničkim izborima 2012. odaziv birača bio je manji od 54 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.