GO SBB: Omogućiti elektronsko glasanje na izborima

Vijesti 13. nov 201608:59 > 09:02
SBB

Glavni odbor SBB-a je na jučerašnjoj sjednici razmatrao nekoliko važnih ptanja i donio zaključke kojima je ocijenjen rezultat Saveza na proteklim izborima kao i budući koraci.

Kako je navedeno u saopštenju, Glavni odbor ocjenjuje da je rezultat na lokalnim izborima koji je u odnosu na 2012. godinu slabiji za više od 10 posto, ipak zadovoljavajući ako se ima na umu da je SBB kao antikorupcijski i antinepotistički orijentirana stranka bila na konstantnom udaru. Značajan dio glasača nije bio impresioniran ni sa koalicijom sa SDA kada su u pitanju načelničke pozicije. 

“Obzirom da su i ovi izbori pokazali veliku manipulaciju na štetu izbornog rezultata SBB-a, Glavni odbor obavezuje Klub SBB-a u Parlamentarnoj skupštini BiH da u što kraćem roku predloži izmjene izbornog zakonodavstva, što će, između ostalog, omogućiti elektronsko glasanje i na druge načine spriječiti poznate izborne krađe i falsifikate. Pored toga, SBB podržava ideju spajanja lokalnih i općih izbora 2018. godine”, navli su iz SBB-a.

 Što se koalicije sa SDA tiče, Glavni odbor smatra da ona nije sporna, ali da Predsjedništvo i predsjednik SBB-a moraju pred koalicione partnere još preciznije i na nivou stranačkih delegacija, izaći sa prijedlozima i rokovima kako bi koalicija bila što učinkovitija. 

Također, Glavni odbor je donio i nekoliko zaključaka kojima je prihvatio ideju predsjednika SBB-a da se unutarstranački izbori sprovode po principu „jedan čovjek – jedan glas“, te su pokrenute aktivnosti na organiziranju unutarstranačkih izbora u skladu s tim.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.