Prijedorčanin veliki jugonostalgičar i kolekcionar starina

Vijesti 13. nov 201617:03 > 17:05
Anadolija

Zlatan Suljanović iz Prijedora godinama sakuplja predmete koji potiču iz vremena bivše Titove Jugoslavije, a osim njih, posjeduje i izuzetno vrijedne starine i predmete koji su se koristili u domaćinstvima prije stotinu godina. Bivšu Jugu voli i ostala mu je u srcu, kaže za Anadoliju.

“Imao sam veliku želju da sakupljam stare predmete, ali najviše sam želio napraviti kolekciju koja bi podsjećala na Titovo vrijeme. Dobio sam na poklon veliki grb stare Jugoslavije, potom dres SFRJ, a onda i nekoliko bista Josipa Broza Tita. Potom sam kupio stare makaze, odnosno sprave koje su ženama prije sigurno stotinjak godina služile za ravnanje kose. Tako je počelo”, kaže Zlatan.

U međuvremenu je kupio i flašu s Titovim likom, u kojoj ljubomorno čuva najbolju šljivovicu. Ovakve flaše nekada je proizvodila u bivšoj Jugoslaviji prijedorska firma “Prijedorčanka”, a sada jedna od njih zauzima centralno mjesto u Zlatanovoj vitrini.

Zidove krase pionirska kapa, vojnička kapa, koju su nosili jugoslovenski vojnici, jedna oficirska, jugoslovenski šljem, te jedan iz Drugog svjetskog rata, koji je pripadao njemačkom vojniku. Mjesto na zidu su zauzela i dva stara fesa, kao i i jedna stara željeznička kapa

Sve Titove značke posjeduje ovaj Prijedorčanin, kao i mnoge druge. Sam tvrdi da ih ima preko 3.000, a vlasnik je i suvenira na kojima su danski partizani iz 1945. godine.

“Vrijedno sam godinama sakupljao ove predmete, a evo sačuvao sam od zaborava čuveni crveni jugoslovenski pasoš, kao i partijsku knjižicu Saveza komunista Jugoslavije. Imam veliki broj novčanica iz tog perioda, kao i kovanog novca. Sve je to naša historija i prošlost i treba je sačuvati. Meni je to vrijeme ostalo u najljepšem sjećanju. Bio sam na mnogim omladinskim radnim akcijama, nekako se živjelo mnogo opuštenije. Ljudi su se tada više družili i čini mi se bili sretniji nego danas”, priča Zlatan.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Pamti Zlatan i himnu SFRJ, a sretan je, kako kaže, što može mladim naraštajima pokazati sve što posjeduje u svojoj kolekciji.

U ovom hobiju ga podržava i kćerka, koja mu je obećala da će nastaviti njegovim putem i nikad ništa neće prodati. Neće ni Zlatan da rasparčava kolekciju, iako je dosad imao primamljive ponude da proda neki zanimljiv predmet.

“Nikada neću ništa od ovog prodati, jer ovakve stvari nisu za prodaju. Ja sam ih s ljubavlju donosio kući, sakupljao i čuvao. Za mene svaki od ovih predmeta ima neprocjenjivu vrijednost”, tvrdi Zlatan.

U kolekciji najvredniji djedov sat

Zlatan s ponosom ističe za Anadoliju da je porodica Suljanović jedna od prvih koja se doselila u Prijedor, a njegov djed Bajazit je bio prvi automehaničar u Prijedoru.

Davne 1925. godine Bajazit je otišao sa jednom prijedorskom porodicom u Veliku Goricu da kupe automobil. Tada je sebi kupio sat, kojeg Zlatan danas čuva s posebnom pažnjom.

“Imam evo i sliku, na kojoj su se slikali u kupljenom automobilu. Bio je to drugi automobil u Prijedoru, jer je prvi imao legendarni doktor Mladen Stojanović. Djedov sat i dan-danas radi kao da je juče kupljen. To je najvrednije u mojoj kolekciji, jer sam i emotivno veoma vezan za njega”, kaže Zlatan.

U bogatoj Zlatanovoj kolekciji su i stare šivaće mašine, stari mlinovi za kafu, a na mnogima je ugravirana i kruna kralja Petra.

Mjesto je našla i nargila iz Iraka, te čudesna stara pepeljara iz Turske. Veliki broj starih džezvi, mangale, pegle na žar, stara postekija, samo su dio bogate kolekcije Prijedorčanina koji voli prošlost i nastoji da je sačuva kroz stare predmete za svoje unuke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.