Bolest ne zna za strpljenje: Zdravstvo i duge liste čekanja

Vijesti 13. nov 201617:21 > 19:22
N1

Privatni i javni zdravstveni sektor u praksi su razdvojeni iako je Zakonom o zdravstvenom osiguranju još 1997. godine predviđeno da pacijenti mogu birati gdje će primati zdravstvene usluge. Zbog dugih lista čekanja na brojne preglede, pacijenti se nerijetko odluče na to da plate više, a čekaju manje.

Citološka dijagnostika, ultrazvuk, CT, magnetna rezonanca… samo su neke od usluga u javnom zdravstvu sa dugim listama čekanja. Ako ste i vi zato privatnim ljekarima plaćali više, a čekali manje, niste jedini.

“Voljela bih, naravno, da idem privatno, ako mogu, ali ne radim”.
“Veći dio populacije izabere privatni sektor zbog duge liste čekanja ili ličnog odnosa prema pacijentu, sa aspekta ljubaznosti”.
“Biram radije javno zdravstvo, nekako imam više povjerenja, iako se čekaju redovi mjesecima za neki pregled”, kažu građani Sarajeva.

Kardiohirurg Emir Solaković napustio je UKCS i uskoro otvara privatnu kliniku. Kaže da je zbog loših uslova u javnom, privatni sektor budućnost zdravstva.

Normalno je da pacijent, za svoj novac, ide tamo gdje je njemu najbolje. Pa što ne bismo imali tri klinička centra pa da biramo? Tužno je da imamo samo jedan klinički centar, da budemo osuđeni na njih“, kazao nam je kardiohirurg Emir Solaković.

A ovo nije samo ideja doktora Solakovića, nego i slovo Zakona. Prije 19 godina donesen je Zakon o zdravstvenom osiguranju Federacije BiH.

Predvidio je da se zdravstvene usluge pružaju osobama koje se liječe u javnim zdravstvenim ustanovama, ali i kod privatnih ljekara sa kojima je Kantonalni zavod sklopio ugovor o pružanju zdravstvenih usluga.

Nepoštivanje Zakona razlog je brojnih tužbi u pravcu kantonalnog Zavoda za zdravstveno osiguranje, tvrdi Mirsad Đugum, predsjednik Udruženja ljekara privatnog sektora Kantona Sarajevo.

“Jedan je dobio sudski epilog, jedan je još na sudu BiH…ima i drugih koji su u toku procesa, preko Konkurencijskog vijeća, sudova… Moram reći da se ovim onemogućava pravo osiguranicima da koriste osnovno pravo da biraju i da im se omogući pristup zdravstvenoj usluzi na način na koji je to propisao Zakon”, istakao je Đugum.

A dok se nešto ne promijeni, brojeve telefona valja birati na vrijeme, jer bolest, ipak, ne zna za strpljenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.