Slučaj OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" pravni haos

Vijesti 15. nov 201614:29 > 14:34
Općina Centar Sarajevo

Najavljena deložacija učenika Osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević" iz objekta u kojem učenici pohađaju školu izazvala je žestoku reakciju javnosti, roditelja i učenika ove škole.

Cijeli problem je nastao nakon što je Općinski sud u Sarajevu dosnio izvršnu presudu po kojoj škola u roku od osam dana mora napustiti objekat jer je sud presudio u korist druge strane kojoj je vraćeno pravo vlasništva. Roditelji i učenici su dovedeni pred svršen čin, a reagovali su Vlada Kantona Sarajevo, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić.

“Situacija je pravno zamršena. Vlada i ja smo stava da bi bio skandal da se djeca u procesu nastave izbace na ulicu i i sve ćemo učiniti da se to ne desi. Spremni smo pravno rješavati ovaj problem i razgovrati ukoliko se utvrdi da je to stvarni vlasnik”, kazao je za N1 prmijer KS Elmedin Konaković za N1.

Dodaje da postoji mogućnost i zakupa dok se ovo pitanje ne rješi.

“Uključili smo i kantonalno pravobranilaštvo zato što smo uočili da je bilo propusta u donošenju ovih odluka. U toku dana imat ćemo njihov stav“, kazao je Konaković.

Na današnjem sastanku kod premijera KS bili su direktorica škole, predstavnici roditelja i uposlenici.

“Potpuno razumijemo njihovu zabrinutost i uznemirenost”, dodaje Konaković. 

Da li je bilo nezakonitih radnji u cijelom slučaju vlasništva, ostaje da se vidi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.