Anketa na ulicama Sarajeva: Čitate li knjige

Vijesti 16. nov 201618:24 > 19:15
N1

Imaju li biblioteke u BiH budućnost? Istraživali smo da li i koliko posjećujemo biblioteke, posuđujemo li knjige ili je pak digitalizacija učinila svoje?

Listanje stranica knjige nekada je bilo pravo zadovoljstvo za sve one koji vole pročitati dobro štivo. Međutim, u digitalnoj eri veliki dio informacija iz biblioteka može se naći na Internetu. Stoga se postavlja pitanje kakvu će ulogu biblioteke imati u budućnosti?

“Evidentan je pad. Pad trenda i pad posjete i pad korištenja bibliotičkih usluga. Međutim to ne znači da biblioteka kao biblioteka ne treba kao takva da egzistira, zato što biblioteke današnjice nude neke nove sadržaje koje ne podrazumevaju samo fizički pristup korisniku”, kazao je Narcis Saračević, biblioteka grada Sarajeva.

“U BiH budućnost ima i knjiga i biblioteke tako da u tom kontekstu upoređujući što je prije bilo i što je sada mi smo veliki optimisti”, dodaje Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Ipak nove generacije, tehnologije i moderno društvo učinilo je da tableti, mobilni telefoni i svi najnoviji gedžeti, knjigu kao predmet, koju držimo u svojim rukama, posjetu biblioteci i posuđivanje knjiga – polako izbacuju iz prakse.

ANKETA:

– “Tad sam bio zadnji put u biblioteci, 1991. žalosno ali istinito”.
– “Ne sjećam se pravo da vam kažem”.
– “Juče ali na akademiji”.
– “Ja stalno budem u biblioteci ali u Art Kući Sevdaha u njihovoj biblioteci, pošto čitam sevdah knjige”.
– “Pa verovatno u prošlom semestru, kad sam morala da pišem seminarski”.
– “Dovoljno sam sredstava stekao da kupujem knjige koje mi se dopadaju”.

Više u videu…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.