Izjava Jukić o hapšenjima izazvala reakcije iz pravosuđa

Vijesti 17. nov 201617:25 > 19:11
N1

Bilans velike policijske akcije Pravda još nije do kraja poznat, jer neka hapšenja, ispitivanja i provjere još traju.

Akcija, provedena u saradnji policijskih agencija BiH, ali i hrvatskog USKOK-a, ponovno je aktualizirala raspravu o tome da li su brojna hapšenja samo predstava za javnost (pri čemu se ne prejudicira da je i akcija Pravda takva, sve dok se ne pokaže drugačije)?

To je u našem sinoćenjem prilogu izjavila i Ružica Jukić, članica VSTV-a, zbog čega danas bilježimo i neke reakcije iz pravosuđa.

Glavna kantonalna tužiteljica, Dalida Burzić, izjavila je da su akcije koje provodi ovo Tužiteljstvo bazirane na zakonima i dokazima, a ne na spektaklu. No, ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, koji je tokom posjete ovoj instituciji rekao da Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu treba da bude primjer drugima – ipak podsjeća na postojanje politikanstva u pravosuđu.

Posebno se osvrnuo na rad Tužiteljstva BiH, koji ne radi dobro svoj posao, po Mektićevoj ocjeni. On je podsjetio da dosadašnje akcije, poput Pandore, u kojoj su ljudi uhapšeni zbog sumnje u pronevjeru dvije milijarde maraka, u međuvremeni, vraćeni na posao.

Opširnije u izvjaštaju, Borisa Breze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.