250 učenika ostaje u školi do kraja godine, a onda…

Vijesti 17. nov 201619:00 > 19:10
N1

Osnovna škola "Silvije Strahimir Kranjčević" sutra neće biti deložirana. Učenici ne trebaju strahovati do kraja ove školske godine, ali šta će se desiti poslije toga, ostaje neizvjesno.

Učenici Osnovne škole “Silvije Strahimir Kranjčević” ostaju u svojim klupama, bar do kraja ove školske godine, zaključak je sastanka premijera Kantona Sarajevo i predstavnika Saveza izviđača Federacije BiH.

“Gospodin Konaković je tražio od nas rok od 15-ak dana dok se ministar vrati sa puta dok utvrdi sve pravne činjenice vezano za nastali dug za zakupninu za ovaj dom”, kazao je Adnan Hodžić, potpredsjednik Saveza izviđača FBiH.

Tačan termin deložacije škole nikada nije ni postojao. Namjera izvođača je bila isključivo da izvrše pritisak na Kantonalno ministarstvo obrazovanja koje je od 2001.godine dužno bilo preuzeti plaćanje zakupnine od općine. Od tada se izmijenilo nekoliko ministara, niko nije odgovarao na upite izviđača, a danas je sve spalo na kabinet ministra Elvira Kazazovića, kojeg svi čekaju da se vrati u Sarajevo. Sudska presuda stoji, i morat će se izvršiti, stav je premijera Konakovića.

“Činjenica je da sudska presuda postoji, i mi ćemo je svakako ispoštovati. Drago nam je da razumijete situaciju da nam treba vremena da nađemo načine izmirenja ovih obaveza. O ovome svakako moramo izvjestiti Skupštinu, jer, ukoliko se ne nagodimo, mi moramo platiti iznos koji sa kamatama prelazi milion KM”, naglasio je premijer KS.

Savez izviđača pokrenuo je proteklih godina tri tužbe. Dvije prema Vladi Kantona Sarajevo za isplaćivanje zakupnine, a koje su još uvijek na Kantonalnom sudu, i jednu za napuštanje prostorija, jedinu koja je dobila svoj epilog.

Na tu presudu prigovor će priložiti direktorica škole, saopćeno je nakon sastanka roditelja i uprave škole. Poručuju i to kako ne žele napustiti prostorije i pozivaju da se u cijeli slučaj uključi pravobranilaštvo kantona, koje i dalje šuti o cijelom slučaju.

Dolazak u prostorije OŠ “SSK” za sutra je najavio i premijer KS Elmedin Konaković, ali i načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić. Od ranije je poznat prijedlog da kanton i općina zajedno otkupe prostorije u kojima boravi škola kako bi se riješio status škole.

A takvo rješenje bi moglo biti jedino prihvatljivo za sve strane, budući da Savez izviđača ne planira odustati od vraćanja objekta u svoj posjed, tako da je svako drugo rješenje samo privremeno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.