Via dinarica – više od obične staze

Vijesti 22. nov 201609:13 > 09:31
N1

Prestižni National Geographic Traveler uvrstio je Via Dinarica stazu u najbolje destinacije svijeta za 2017. godinu.

Via Dinarica, mega-planinarska i pješačka staza, koja povezuje prirodne i kulturne znamenitosti u Dinaridima, na ovaj način je prepoznata i priznata kao velika razvojna šansa i potencijal, prije svega, za Bosnu i Hercegovinu.

Šta to nudimo zanimljivo jednom National geographicu i kako iskoristiti ovu laskavu titulu razgovarali smo sa Oljom Latinović – projekt koordinatoricom “Zemlja Dinarica BiH”, Džanom Bordanić iz Udruženja Terra Dinarica i Thierryjem Joubertom, direktorom agencije Green Vision.

Rezultati velikog rada su bili primjetni i ranije, međutim sada je stiglo priznanje i od National Geographica.

Via Dinarica nije priča od prošle godine. Ona traje od 2009. godine kada je čitava ideja krenula. Prošle godine smo otvorili bijelu liniju na Blidinju. Radi se o megapješačkoj stazi od Slovenije do Albanije koja povezuje sve kulturne znamenitosti u Dinaridima. Bitno za BiH je da dionica označena, definisana i da su postavljeni putokazi. Priznanje National Geographica je priznanje za čitavu regiju i sve ljude koji vrijedno rade, za sve planinare, domaćinstva, ostale organizacije i partnere“, kazala je Olja Latinović.

S kim se možemo porediti barem kada je lista najboljih destinacija za planinarenje u pitanju?

Mi smo jedna od 21 zemlje, a ima ih od Havaja do Kanade. To su mjesta i na planinama i gradovi“, kazao je Joubert, koji je 1992. godine došao u BiH i tu ostao do danas.

Ja sam ostao zbog ljudi, planine i kulturnog naslijeđa. Mislim da je BiH srce Zapadnog Balkana i meni je to bilo interesantno. Mislim da sve više i više ljudi primjećuju ljepote, sve više Bosanaca i Hercegovaca viđam na planinama.

Kuda prolazi Via Dinarica?

Via Dinarica je više od staze. Ona ide od Albanije do Slovenije ili obratno. Bio je cilj da se povežu sve tačke, smještajni kapaciteti i tačke od interesa kao što su vodopadi, jezera, rijeke, nacionalni parkovi. Kroz Via Dinaricu želimo pokazati da su zaštićena područja ono što privlači turiste“, rekla je Džana Bordanić.

Kordinatorica projekta, Olja Latinović je kazala da ne treba bježati iz sela u gradove, jer postoje veliki potencijali od kojih svi mogu imati velike koristi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.