"Pro-Poso": Dodjela certifikata za mlade nezaposlene osobe

Vijesti 28. nov 201619:52 > 19:54
Progres

Fondacija Wings of Hope, iz Minhena (Njemačka) i Udruženje za psihosocijalnu podršku i bolju budućnost Progres iz Sarajeva će održati svečanu dodjelu 43 internih certifikata uspješnim polaznicima praktične obuke za nezaposlene mlade osobe u sklopu projekta „Pro-Poso“.

Svečana dodjela certifikata će se održati u okviru manifestacije „Projektno veče svih aktera“, u srijedu, 30. novembra 2016. godine, sa početkom od 18:30 sati, u hotelu “Hollywood-Sarajevo“, ulica dr. Mustafe Pintola 23, (Ilidža).

Fondacija Wings of Hope Deutschland od 2005. godine u Bosni i Hercegovini uspješno implementira humanitarni projekat „Pomoć za samopomoć“, (od 2016., „Pro-Poso“), kroz koji direktno pomaže nezaposlenim, mladim osobama, kako bi se što bolje stručno osposobili i lakše prevazišli psihološke posljedice dugotrajne nezaposlenosti, te samim tim brže integrisali na tržište rada.

Svi polaznici su nezaposlene osobe u dobi između 18 i 35 godina, a koje se nalaze na margini društva zbog različitih okolnosti koje su rezultat ratnih, postratnih i individualnih događaja.

Projekat ima kontinuiranu finansijsku podršku njemačkih donatora, Ministarstva vanjskih poslova – Berlin i Fondacije Louis Leitz (Luj Lajc) – Štutgart, a i lokalni bosanskohercegovački partneri (općine, kantoni, gradske uprave, obrtničke komore i brojni poslodavci) iz devet projektnih regiona, sve više i odlučnije pružaju finansijsku podršku, što je pozitivan trend koji otvara perspektivu za održivost projekta.

Od februara 2010. godine, implementacija projekta „Pomoć za samopomoć“, (od 2016., „Pro-Poso“), odvija se u partnerstvu sa Udruženjem za psihosocijalnu podršku i bolju budućnost Progres iz Sarajeva.

Uz pomoć lokalnih bh. partnera iz regija u kojima se ovaj projekat implementira, Federalnog zavoda za zapošljavanje (u 2014./2015.), i podršku njemačkih donatora, Fondacija Wings of Hope Deutschland, (od 2010. u partnerstvu sa Udruženjem Progres), je u Bosni i Hercegovini za posljednjih jedanaest godina, u saradnji sa 242 poslodavaca, omogućila praktičnu obuku i stručno osposobljavanje za 547 mladih nezaposlenih osoba od 18 do 35 godina starosti, od kojih je preko 325 danas u stalnom radnom odnosu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.