Oboren krst na Zlatištu iznad Sarajeva

Vijesti 05. dec 201410:56 > 10:57
N1

Glasnogovornica Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Danka Tešić potvrdila je da je krst na Zlatištu, koji je na tom lokalitetu postavljen u septembru, tokom noći oboren te da je policija obavila uviđaj.

N1
N1
N1
N1
N1

 O događaju je, dodaje, obaviješten tužilac koji je već ranije kazao da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela.  

Tešić ističe da su policajci od dana kada je krst postavljen vršili određene mjere i aktivnosti kao što je povremeni obilazak mjesta na kojem je krst postavljen, a zbog eventualnog narušavanja javnog reda i mira.  

Na lokalitetu Zlatište iznad Sarajeva, gdje je tokom rata bila linija fronta, u septembru je postavljen spomen-krst.

 Predsjednik Saveza logoraša RS-a Branislav Dukić ustvrdio je tada da je krst podignut “kao znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba”. 

 Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija u izjavi za Anadolu Agency (AA) povodom slučaja “krsta na Zlatištu” je istakao da “sve što je nelegalno nije uredu”. 

“Od Grada Istočno Sarajevo niko nije tražio nikakve saglasnosti, niti ih je dobio. To dakle, nije u nadležnosti Grada Istočno Sarajevo. Naravno, da sve ono što je urađeno, a nelegalno nije uredu. No, primjena bilo kakve sile nije prihvatljiva”, zaključio je Samardžija. 

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva naveo je da ih kao lokalnu zajednicu niko nije informisao o dešavanjima prethodne noći na području Zlatišta, te da su sve informacije koje su do njih stigle one iz medija.