Otvoren najveći humanitarni događaj godine u BiH

Vijesti 03. dec 201612:56 > 12:57
Anadolija

U sarajevskoj dvorani "Mirza Delibašić" u Kulturno-sportskom centru Skenderija otvoren je tradicionalni i najveći humanitarni događaj godine u Bosni i Hercegovini - Diplomatski zimski bazar.

To je događaj na kojem se jednom godišnje skoro sve ambasade i međunarodne organizacije koje djeluju u Bosni i Hercegovini udruže kako bi “uzvratili gostoprimstvo”, kako sami kažu, i u najboljem svjetlu predstavili nacionalne kuhinje, a posjetiljetima omogućili kupovinu neobičnih poklona čiji prihod ide u humanitarne svrhe.

U organizaciji ovogodišnjeg Diplomatskog zimskog bazara učestvuje blizu 40 ambasada i međunarodnih organizacija, a posjetitelji će imati priliku pronaći brojne delicije i zanimljivosti na štandovima 60-ak izlagača.

Na Bazaru vlada pozitivna atmosfera i odmah po otvorenju veliki broj građana je došao da vidi i upozna se s kulturom, hranom, pićem i historijom zemalja iz cijelog svijeta.

Ove godine najveći turski štand

Zamjenik ambasadora Turske u BiH, zemlje koja također učestvuje na Bazaru, Umit Cemaloglu rekao je da na današnjem Bazaru učestvuje 19 turskih općina, velikih broj nevladinih organizacija, turskih institucija i firmi koje će svojim proizvodima doprinijeti prikupljanju što više sredstava namijenjenih djeci s posebnim potrebama.

“Kao i svake godine, i ove godine turski štand je otvorio svoja vrata posjetiteljima. Želim istaći da je turski štand ove godine najveći. Prošle godine smo prikupili oko 90.000 maraka, od kojih je 11.000 prikupio turski štand”, rekao je Cemaloglu.

Istakao je da je Bazar svojevrsna prilika da se veliki broj ljudi okupi, upozna kulturu drugih zemalja, a njihov cilj je da posjetiteljima predstave tursku kuhinju, kulturu i tradiciju.

Ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi kazala je da joj je uvijek zadovoljstvo učestvovati na Diplomatskom zimskom bazaru gdje uvijek vlada lijepa atmosfera mira i radosti.

“Mi na francuskom štandu nudimo sireve, poznate francuske namaze i delicije. Nadamo se da će svako uživati u ovom prazničnom raspoloženju”, izjavila je Bodonyi.

Ambasador Holandije u BiH Jurriaan Kraak istakao je da je i ove godine glavni cilj Bazara napraviti “dobar posao” prodajom čiji prihod ide u dobrotvorne svrhe. Kako je kazao, i ove godine vlada veliko interesovanje, pa očekuje dobre rezultate.

Sadržaji za sve generacije

Holandski štand posjetiteljima nudi čuveni holandski sir, koji je uvijek najprodavaniji, pivo i posebne holandske kolačiće.

“Ovaj sir se jako brzo proda. Posjetitelji moraju biti brzi, jer će uskoro nestati. Jako je kvalitetan, domaći je i proizvodi ga jedinstveni proizvođač sireva”, rekao je za Anadoliju ambassador Kraak.

Među prvima koji je posjetio Skenderiju, probao neke od delicija i kupio poklone je premijer Krantona Sarajevo Elmedin Konaković, koji je za Anadoliju istakao da je Diplomatski zimski bazar sjajna ideja koja saslužuje veliku pažnju.

“Vlada Kantona Sarajevo je podržala ovakvu ideju, ali ipak, kada dođete na ovo mjesto, vidite da je to i više od onoga što smo očekivali. To je ideja humanitarnog karaktera u kojoj sve zemlje koje imaju svoje ambasade i neke humanitarne organizacije prodaju svoje proizvode koji na kraju završe kao humanitarna pomoć udruženjima koje se bore za finansije. Kompletna ova ideja zaslužuje veliku pažnju”, rekao je Konaković.

Diplomatski zimski bazar ove godine priprema brojne sadržaje za sve generacije. Prostor za namlađe posjetitelje će biti veći, a prvi put će biti organizovano druženje i fotografisanje sa Djeda Mrazom.

U 13 sati Džekin dres na aukciji

Tu su i instant tombola i aukcija koja će se održati u 13 sati, kao i brojni specijaliteti i suveniri iz cijelog svijeta, po simboličnim cijenama. Na aukciji će biti ponuđeni potpisani dres Edina Džeke, odmor u luksuznoj vili na grčkom otoku za šest osoba, jedinstveno iskustvo leta helikopterom iznad Sarajeva, ručno rađeni namještaj iz Zanata u Konjicu. Osim toga, biće ponuđene i dvije avionske karte aviokompanije Turkish Airlines.

Organizatori su izrazili zadovoljstvo što je ovaj događaj prerastao u najveći humanitarni događaj godine i što je poraslo interesovanje domaćih kompanija za učešće. Ove godine, sredstva prikupljena realizacijom Bazara otići četirima organizacijama koje podržavaju djecu s posebnim potrebama, djecu koja dolaze iz rizičnih porodica i ekonomski ugroženu djecu.

Ulaznice za Bazar koštaju pet konvertibilnih maraka (KM) i mogu se kupiti na ulazu u dvoranu “Mirza Delibašić”, dok je tiket za tombolu tri KM. Ulaz za djecu mlađu od 10 godina je slobodan. Vrata Bazara biće otvorena do 16 sati.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.