Amnesty pozdravio akciju hapšenja u slučaju "Otmica Štrpci"

Vijesti 05. dec 201420:16 > 21:06
N1

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International pozdravila je današnju zajedničku akciju vlasti u Bosni i Hercegovini i Srbiji koja je rezultirala hapšenjem 15 osoba osumnjičenih za otmicu i ubistva putnika u vozu 1993. godine.

Dvadeset osoba je oteto iz voza u blizini željezničke stanice u Štrpcima u Bosni i Hercegovini koji je bio na putu iz Beograda za Bar 27. februara 1993. godine, navodi Amnesty International u saopćenju.

Ovih dvadeset osoba su mahom bili Bošnjaci iz područja Sandžaka u Crnoj Gori, a oteli su ih pripadnici vojske bosanskih Srba nakon što su im tražili lične karte na uvid. Žrtve su 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedna osoba čija nacionalnost nije utvrđena.

Odvedeni su u selo u blizini Višegrada, gdje su navodno opljačkani, mučeni i ubijeni. Zatim su njihova tijela bačena u rijeku Drinu, i samo su tri tijela izvučena iz jezera Perućac 2012. godine, navodi se.

“Današnja hapšenja su primjer saradnje između nekada zaraćenih strana. Od 15 uhapšenih osoba, deset je privedeno na teritoriji Bosne i Hercegovine i pet u Srbiji tokom koordinirane policijske saradnje. Hapšenja su uslijedila nakon zajedničke istrage zasnovane na sporazumu o saradnji između ove dvije zemlje. Među uhapšenim su Gojko Lukić, brat Milana Lukića, čelnika paravojne skupine “Osvetnici”, i dvojica zapovjednika višegradske brigade vojske bosanskih Srba, Luka Dragićević i Boban Inđić“, saopćeno je.

Do sada, samo je jedna osoba krivično gonjena: Nebojša Ranisavljević, član paravojne formacije “Osvetnici”, koga je sud u Bijelom Polju u Crnoj Gori osudio na 15 godina zatvora 2002. godine.

Amnesty International poziva pravosudne organe u Srbiji i Bosni i Hercegovini da osiguraju da se istraga provodi na najvišem nivou i da osiguraju da bilo koji viši srpski zvaničnici, za koje postoji osnovana sumnja da su učestvovali u otmicama ili nisu spriječili zločin a znali su da će do njega doći, budu pod istragom, kako je u skladu s Krivičnim zakonom Republike Srbije.

Amnesty International podsjeća vlasti da su, prema Međunarodnoj konvenciji za zaštitu svih osoba od prisilnog nestanka, koju su potpisale Srbija, Crna Gora i BiH, dužne istražiti i dovesti pred sud sve one koji su osumnjičeni za prisilne nestanke osoba.

Organizacija također poziva sve nadležne vlasti da osiguraju odštetu, odnosno, kompenzaciju rodbini osoba otetih u Štrpcu.

Amnesty International podsjeća da su tužioci za ratne zločine u Srbiji i Bosni i Hercegovini često nailazili na prepreke u provođenju zajedničkih istraga u slučajevima koji su prekograničnog karaktera, gdje se svjedocima i dokazima nije moglo direktno pristupiti.

Saradnja između policija mora biti unaprijeđena. Amnesty International napominje da obje zemlje trebaju uložiti dodatne napore kako bi riješile slučajeve zločina prema međunarodnom zakonu.

Amnesty također poziva da se žrtvama ratnih zločina pruži istina, pravda i odšteta.