Ćurak: Ulaskom u EU jača unutrašnji nacionalizam u Hrvatskoj

Vijesti 08. dec 201612:55 > 13:09
N1

Političke elite u regiji su neozbiljne, konzervativne, parohijalne i to je ono što odgovornom građaninu može izazvati razočarenje, izjavio je Nerzuk Ćurak, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Izjava predsjednice Hrvatske da je ‘BiH država ekstremizma” izazvala je mnoštvo reakcija u BiH.

Treba naglasiti da posljednjih godina Sarajevo nije imalo proaktivnu politiku prema Zagrebu. Pored otvorenih vrata se išlo kroz zatvoren prozor i u tom smislu ne trebamo bježati od odgovornosti Sarajeva unutar odnosa BiH i Hrvatske“, smatra Ćurak.

Profesor ističe da su se desili i negativni procesi u Hrvatskoj.

Ulaskom u EU proces jačanja unutrašnjeg nacionalizma u Hrvatskoj je narastao, pa je i to dovelo do aspiracija prema BiH koje su pogrešne. To smo vidjeli i kroz neodgovornu izjavu predsjednicu Hrvatske. Sve to ne vodi vrsti međusobnog razumijevanja i poštovanja.”

Ćurak smatra kako bi bilo pogrešno igrati na kartu zategnutosti između BiH i Hrvatske.

Negativnu situaciju treba promijeniti, odnosno politike prijateljstva trebaju biti ključne. Mogu li to postići ove političke elite ne znam. Mislim da nas očekuje vrijeme u kojem bi neke nacionalističke strukture željele da u BiH ušićare više nego što se objektivno može.”

Na pitanje da li iza izjave Kolinde Grabar Kitarović ima neka pozadina, Ćurak je odgovorio: “Bilo bi neodgovorno nevidjeti nešto iza. Bilo je sihronizovanih medijsko političkih djelovanja kako bi se na neki način osnažila ideja nove teritorijalne prekompozicije BiH. Mislim da je to uzaludno trošenje, umjesto da se stvaraju uslovi za institucionalnu transformaciju koja bi omogućila potpunu ravnopravnost naroda i građana u BiH.

Predsjednica Hrvatske je govorila i o hiljadama bh. državljana koji se bore na terorističkih grupa u Siriji i Iraku, te se vraćaju u BiH.

Biti djelotvoran znači posjedovati informaciju. Istovremeno, pseudo informacije se prodaju kao informacije. Živimo u tzv. postčinjeničnom dobu u kojem informacije gube bitku s dezinformacijama. Dezinformacije su dovele Trumpa na vlast u SAD-u. Svi se referiraju šta je rekla Grabar Kitarović, a ne da li je to istina. Tako se gradi dalja konstrukcija koja se ne bazira na činjenicama, ali to je nebitno za proizvodnju novog stanja”, poručio je profesor Ćurak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.