Još jedan zločin u St. Louisu: Bosanka napadnuta i pretučena

Vijesti 05. dec 201423:52 > 23:59
EPA

Dvadesetšestogodišnja žena napadnuta je u Saint Louisu, a pretpostavlja se da je napadnuta zbog toga što je Bosanka. Incident se dogodio u naselju Bevo Mill, gdje je u nedjelju brutalno čekićem ubijen Bosanac Zemir Begić.

Kako javljaju mediji iz St. Louisa, šef policije Sam Dotson je pozvao FBI da pomogne u istrazi. Naime, u petak rano ujutro tri tamnopute osobe opkolile su vozilo u kojem je bila neimenovana Bosanka. Kada ih je pošla zaobići, jedan od njih je izvukao pištolj i naredio joj da stane. Drugi je, prema izvještaju policije, pajserom počeo udarati po vozilu, a zatim su ženu izvukli silom iz automobila i oduzeli joj torbicu, a nju oborili na zemlju i počeli šutirati nogama.

Žena, koja je s teškim povredam prevezena u bolnicu, policiji je rekla da su je napadači pitali da li je iz Bosne, zbog čega policija ovaj događaj tretira kao “zločin iz mržnje”.

 Mradio iz Saint Lousia izvijestio je da je riječ o S. S., majki dvoje djece. Navode kako su je napala trojica Afroamerikanaca koja su je pretukla, zgazila mobitel kada je pokušala pozvati policiju te da su je nazivali pogrdnim imenima dok su je tukli.

Zajednica Bosanaca i Hercegovaca u St. Louisu izrazila je zabrinutost, pogotovo zbog činjenice da se ovaj incident dogodio nekoliko dana nakon ubistva Zemira Begića kojeg su napala i čekićem ubila trojica tinejdžera.

Podsjetimo, za njegovo ubistvo optužen je 17-godišnji Joseph Mitchell koji je u pritvoru, kao i druga dvojica maloljetnih napadača, a policija je više puta istakla da taj zločin nije povezan s činjenicom da je Begić Bosanac.