Prekinut pretres za Kravicu, odbrana traži izuzeće sudija

Vijesti 12. dec 201611:14 > 17:25
N1

Glavni pretres protiv optuženih za ratni zločin u Kravici kod Srebrenice, pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, prekinut je na samom početku, jer je odbrana tražila izuzeće sudskog vijeća, smatrajući da je njeno pravo povrijeđeno.

Sudsko vijeće je navelo da će zahtjev dostaviti predsjedniku suda na odlučivanje.

Odbrana je oprethodno tražila da se glavni pretres odloži jer joj još nije saopšten identitet zaštićenih svjedoka, ali je Vijeće to odbilo navodeći da će im biti poznat bar 15 dana prije svjedočenja.

Suđenje je odloženo na dan, dok predsjednik Višeg suda ne odluči o zahtjevu advokata.

Optužnica je podignuta protiv osmoro bivših pripadnika Centra za obuku Jahorina i specijalne brigade MUP-a Republike Srpske.

Oni se terete da su u hangaru Kravica 14. jula 1995. organizovali pogubljenja i učestvovali u egzekuciji više stotina ljudi bošnjačke nacionalnosti kao saizvršioci. Svi optuženi su negirali odgovornost za zločine.

Predsjednica udruženja “Majke Srebrenice” Munira Subašić izjavila je u Beogradu da je današnje odlaganje početka suđenja pokazalo da pravni sistem Srbije ne funkcioniše.

Ona je novinarima ispred zgrade Specijalnog suda rekla da to pokazuje i da Srbija ne želi da procesuira odgovorne za ratne zločine.

“Zločinci su na suđenje došli kao svjedoci. Slobodni su, hodaju i žive normalno u Srbiji”, rekla je Munira Subašić i dodala da će naredni put, ukoliko se bude nastavilo kao danas, suđenju prisustvovati stotinak članova porodica žrtava genocida.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Izvještava Nikola Radišić: