Zvizdić na CEI: Stabilnost regije pozivnica investicijama

Vijesti 13. dec 201613:33 > 13:37
N1

U Sarajevu se danas održava Samit Centralnoevropske inicijative (CEI) kojom ove godine predsjedava Bosna i Hercegovina, a na poziv Vijeća ministara BiH u bh. prijestolnici su se okupili predstavnici vlada 18 zemalja članica CEI.

CEI kao izuzetna organizacija formirana prije 27 godina s ciljem boljeg ekonomskog, kulturnog i društvenog povezivanja zemalja ovog dijela Evrope. Predsjedavanje BiH je ocijenjeno uspješnim i konstruktivnim. Doprinijeli regionalnim poveivanju, infrasturuktuama kao i povećati krizu migrantsku“, kazao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Denis Zvizdić je rekao da su glavne teme današnjeg samita i Predsjedavanja od strane BiH bile evropske integracije u svjetlu izazova s kojim se trenutno suočava Evropa, a to su migrantska kriza i prijetnje od različitih oblika ekstremizma, te infrastrukturna povezanost zemalja istočne i centralne Evrope.

GDP zemalja Istočne i Centralne Evrope je značajno niži od GDP-a zemalja zapadnog dijela Evrope. Infrastruktura i saobraćajna povezanost se pojavila kao ključ razvoja zemalja Centralne i Istočne Evrope, uključujući Zapadni Balkan kome pripada i BiH kako bi postigli uravnotežen razvoj na čitavom evropskom kontinentu“, dodao je Zvizdić.

Mir i sigurnost kao preduvjeti ekonomskog prosperiteta BiH, regiona i cijele Evrope, zaključio je Zvizdić.

To su glavni i ključni ciljevi. Stabilnost regije, a ona će zbog brojnih prirodnih resursa postati atraktivan prostor za brojne domaće i strane investicije.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.