Ambasador BiH u Njemačkoj za N1 o napadu u Berlinu

Vijesti 20. dec 201610:02 > 10:14
N1

Iz Berlina se u Novi dan javio Željko Janjetović, amasador BiH u Njemačkoj, koji je govorio o napadu na Božićni market u tom njemačkom gradu.

Osumnjičeni za napad u kojem je poginulo najmanje 12 osoba a povrijeđeno 48 je uhapšen. Kamion s kojim je uletio među posjetioce Božićnog marketa registrovan je u Poljskoj. Svjedoci događaja govore kako vozač nije kočio, i da je bio svjestan onoga što je činio.

Na pitanje da li ima među žrtvama jučerašnjeg napada državljana BiH je odgovorio: “U našem kontaktu sa predstavnicima vlasti u Berlinu, sa policijom i diplomatskim odjelom, nismo dobili informaciju da je neko od državljana BiH nastradao u ovom nesretnom aktu, mada da bismo imali sigurnu potvrdu, trebali bismo sačekati konferenciju za štampu koja će se održati u 13 sati kada ćemo znati i kako je okvalifikovan napad. Ono što mi znamo od naše dijaspore je da su svi dobro, bilo je nekoliko državljana BiH na mjestu nesreće, ali im nije ništa bilo, na svu sreću. Kabinet kancelarke Merkel osudio je napad i oplakuje mrtve, a gradonačelnik Berlina je sinoć posjetio mjesto gdje se sve desilo i izrazio žaljelje zbog vremena kada treba da se slavi mir, dešava se ovako nešto strašno“.

Kazao je i kako danas u tom njemačkom gradu vlada strah.

Naravno da je jutro dalo sliku realnosti i prvi osjećaj koji imamo jeste osjećaj straha, a drugi je neizvjesnost. Također, očito je da se nešto ovako ne dešava prvi put, odnosno nije samo Berlin u pitanju nego Evropa i svijet“, istakao je te dodao:

Ova prednovogodišnja atmosfera izgledala je kao da će sve proći sasvim uredu, ali desilo se nažalost to što se desilo, i to u najprometnijem dijelu Berlina. Nevjerovatno je da neko vozeći kamion uđe među masu vozeći 80 kilometara na sat. Što se tiče napada, to ostaje policiji da utvrdi zašto se desilo i pruži garanciju ljudima da više ne bi trebalo da se desi, budući da predpraznično raspoloženje vlada u Berlinu“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.