Pakistanski mediji tvrde: Naš premijer je ponižen u Sarajevu

Vijesti 22. dec 201614:02 > 14:22
Screenshot

Premijer Pakistana Nawaz Sharif je jučer doputovao u zvaničnu posjetu BiH u okviru koje je održao niz sastanaka sa bh. zvaničnicima, obišao stari dio Sarajeva te prisustvovao Poslovnom forumu BiH - Pakistan.

Međutim, za pakistanske medije je sporno to što je na aerodromu u Sarajevu umjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića Sharifa dočekao jedan od ministara. Voditelj, novinar i politički analitičar Shahid Masood Khan na pakistanskoj televiziji Bol TV je ovakav potez nazvao uvredom “vlade BiH spram premijera Pakistana”.

https://youtube.com/watch?v=FdJ7zqypuvc

Pakistanski mediji bi trebali znati da predsjedavajući Vijeća ministara BiH svoje velike zvanice, predstavnike vlada i država, dočekuje ispred zvaničnih institucija Bosne i Hercegovine, odnosno Parlamenta BiH, kao što je to bio slučaj sa kancelarkom Njemačke Angelom Merkel, premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem… Takav je bio slučaj i sa premijerom Pakistana.

Podsjetimo, premijer Islamske Republike Pakistana Nawaz Sharif jučer je počeo trodnevnu službenu posjetu Bosni i Hercegovini. Svečano je dočekan na platou ispred zgrada institucija BiH u Sarajevu, nakon čega se sastao sa predsjedavajućim Vijeća ministar BiH Denisom Zvizdićem, članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH.

Poslijepodne Sharif se susreo sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom efendijom Kavazovićem nakon čega je posjetio i stari dio Sarajeva.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu održan je Poslovni forum BiH – Pakistan kojem su prisustvovali privrednici obiju zemalja, ali i pakistanski premijer Nawaz Sharif i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji su se obratili skupu.

Jutros je u pratnji predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića obišao Šehidsko mezarje na Kovačima, kao i mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Nakon obilaska Spomen-obilježja gdje je proučio Fatihu poginulim šehidima iz proteklog rata, Sharif je obišao i mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića, položio cvijeće i pomolio se.

Planirano je da šef pakistanske vlade danas posjetiti i Galeriju 11/07/95.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.