Protestna šetnja za Alep u Mostaru: Želimo reći "ne" ratu

Vijesti 23. dec 201609:28 > 09:41
N1

Nakon skupova podrške narodu Alepa i Sirije koji su organizovani u Sarajevu i Zenici, danas su okupljanje najavili i građani Mostara.

Skup podrške počinje u 13 sati, a o tome kako teku pripreme izvještavala je reporterka Đenana Kaminić, koja je razgovarala sa organizatoricom skupa Ernesom Bihorac.

Mostar je i prošle sedmice dao podršku Alepu tako što je Stari most bio u zelenoj boji, odnosno boji mira, a danas će se neformalna skupina građana, ponukana okupljanjima građana Zenice, Sarajeva, Travnika…, okupiti na Trgu Musala gdje će pozvati na mir.

Cilj skupa je poslati hitan apel međunarodnoj zajednici na rješavanje situacije u Siriji i Alepu.

Organizatorica skupa Ernesa Bihorac je kazala da će se danas okupiti svi oni koji nisu zadovoljni onim što se dešava u svijetu.

Na Trgu Musala će biti i štand na kojem će se prikupljati humanitarna pomoć. Prikupljena sredstva ćemo iskoristiti za kupovinu brašna koje će se odnijeti evakuisanom stanovništvu iz Alepa u Idlib 25. decembra“, kazala je Bihorac.

Kazala je kako Mostarci nikada nisu iznevjerili kad je trebalo.

Treba javno govoriti ko je protiv nasilja i da nijedno nasilje nije dobro, posebno ratovi nisu nikada donijeli dobro. To će biti simbolična poruka da smo mi uz sav narod i da se ne slažemo sa krvoprolićem i želimo reći ‘ne’ ratu. Najmanje što možemo da učinimo je da dignemo svoj glas“, navela je Bihorac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.