Sud BiH: Relota se izjasnio da nije kriv

Vijesti 08. dec 201408:04 > 08:06
N1

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Josip Relota, optuženi Josip Relota izjasnio se da nije kriv.

Relota je optužen da je u januaru 1993. godine, kao pripadnik Vojne policije brigade “Nikola Šubić-Zrinski”, zajedno sa još dva pripadnika HVO-a, došao u kuću jednog lica bošnjačke nacionalnosti na području Busovače.

Prema optužnici, on je nakon toga počeo da ispituje i zlostavlja civile, te je automatskom puškom usmrtio trojicu bošnjačkih civila, jedno lice teško ranio i po izlasku kroz prozor ubacio bombu koja je eksplodirala u kući, saopšteno je iz Suda BiH.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je dana, 06. novembra 2014. godine optužnicu koja optuženog Relota Josipa tereti za počinjenje krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c) u vezi sa članom 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navodi da je u vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane na području općine Busovača, optuženi Josip Relota, kao pripadnik II bojne brigade „Nikola Šubić Zrinjski“ HVO Busovača sa još dva pripadnika Vojne policije ušao u jednu porodičnu kuću u kojoj su civile bošnjačke nacionalnosti ispitivali i zlostavljali, a nakon toga pucnjima iz automatske puške usmrtili tri civila bošnjačke nacionalnosti i jedno lice teško ranili. U otužnici se dalje navodi da je optuženi Josip Relota po izlasku, u kuću ubacio bombu koja je eksplodirala u kući.