Puhalo: 'Par-nepar' je samo šminka da se kao nešto radi

Vijesti 26. dec 201608:33 > 08:42
N1

Društveno političku svakodnevnicu ovog jutra komentarisali smo sa analitičarom, psihologom i kolumnistom Srđanom Puhalom.

Na pitanje da li ima zagađenja u Banjaluci, Puhalo je odgovorio: “Kod nas nema zagađenja, čak je i Toplana smanjila aktivnost. Malo se smrzavamo, ali je lakše disati.

U Sarajevu je na snazi sistem par-nepar registarskih tablica automobila. Puhalo smatra da su se građani trebali pitati u oktobru na lokalnim izborima.

Trebali su razmišljati kada je riječ i o funkcionisanju grada i ekologiji. Ovo se, čini mi se, ponavlja stalno u Sarajevu i drugim gradovima, koji su grozni za život zbog smoga i magle. Ovo je šminka, da se kao nešto uradi. Čim grane sunce sve će se zaboraviti i bavit ćemo se velikim temama za razliku od onoga što je naša svakodnevnica. Domaći političari ovo i priželjkuju, ovo su male stvari, koje dolaze u centar pažnje nekoliko dana i zaboravimo ih do sljedeće zime.

Puhalo smatra da se ne traži ničija odgovornost za ovakvo stanje u Sarajevu, Zenici ili bilo kojem drugom gradu.

Ne treba gajiti iluzije, građani BiH tako funkcionišu. Preživjet ćemo i ove godine i istim se baviti naredne.”

‘Sedam općina bez marke duga’, jedan je od naslova Nezavisnih novina.

To i nije tako dobra vijest, ali kada živimo u BiH nešto što nije zaduženo je uspjeh. Mi živimo na kredit, od prolongiranja naših obaveza i to nije nikakva novost. To nas prati od države BiH do općine.

Puhalo je kazao da bi u BiH volio vidjeti vruće proljeće u BiH koje će organizovati Sindikat. Nedavno su sindikati u RS-u imali proteste.

Ipak mislim da sindikati ne rade ništa više od praznih prijetnji i šuplje priče bez ikakvih efekata. Domaći političari odlično rade da nerad sindikata odlično koriste kako bi ostvarili ciljeve koje im je unaprijed zadao MMF i Svjetska banka. I vlast i sindikati znaju da više nema novca da bi ovakav sistem funkcionisao.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.