Od utorka policija rigoroznija, novčane kazne prekršiocima

Vijesti 26. dec 201609:10 > 09:23
N1

U nedjelju u 7 sati ujutro na snagu je stupila privremena mjera ograničenog kretanja automobila u Kantonu Sarajevo zbog velikog zagađenja zraka.

Privremena mjera se provodi po sistemu parnih i neparnih registarskih tablica, odnosno posljednjeg broja na tablici. U nedjelju su vozili ‘neparni’, a danas su na cestama ‘parni’.

U javnosti se pojavila informacija da pripadnici MUP-a KS nemaju zakonsku osnovu da kažnjavaju vozače te su onima koji ne poštuju mjeru uručivali samo pismeno upozorenje.

Ministar MUP-a KS, Vedran Mulabdić, za N1 je kazao da su pripadnici policije u Kantonu Sarajeva na terenu i provode kontrolu privremene mjeru.

Policija kontroliše i evidentira prekršioce. Još uvijek nemamo statistiku koliko je ljudi evidentirano jučer (nedjelja)“, rekao je Mulabdić te iskoristio priliku da se zahvali građanima na razmijevanju i poštivanju ove mjere.

Postoji zakonski osnov za kažnjavanje. Potpuno je netačno da policija nema pravo kazniti vozače, kao i da se izdaju tzv. specijalne potvrde kako bi neki vozači mogli voziti ‘parnim’ i ‘neparnim’ danima. Danas ćemo nastaviti s upozorenjima s obzirom da je u toku Božić, a od sutra će policajci na terenu biti rigorozniji.

Kazne za kršenje mjere koju je jučer donijela Vlada KS nakon sastanka Operativnog štaba za fizička lica su od 500 do 1.000 KM.

Mulabdić je dodao da će privremene mjere po automatizmu prestati čim se smanji zagađenost zraka, odnosno kada dođe do razvedravanja. Prema najavama meteorologa, razvedravanje bi se moglo očekivati u narednim danima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.