Dobitnica nagrade "Žena svijeta" gošća emisije Novi dan

Vijesti 08. dec 201409:35 > 09:48
N1

Gošća Novog dana bila je Sabiha Husić, dobitnica nagrade “Žena svijeta” za 2014. godinu. Nagradu, koja odaje priznanje hrabrim ženama koje govore u ime marginaliziranih žena i djevojaka koje su socijalno, ekonomski i politički isključene, dodjeljuje američka organizacija “Women for Women International”.

Dosadašnje dobitnice nagrade “Žena svijeta” su bivša američka sekretarka Hillary Clinton, glumica Angelina Jolie, te poznata novinarka Christiane Amanpour. Psihoterapeutkinja, islamska teologinja, međureligijska mirotvorka, direktorica nevladine organizacije „Medica“ Zenica u Bosni i Hercegovini.

Ovo je veliko priznanje koje sam primila za svoj rad, ali ovo priznanje dijelim sa svim ženama koje su progovorile o nasilju u ratnom periodu, kao i onima koje govore o nasilju u porodici.

“Priznanje za rad u BiH, posebno za Medica Zenica, ali ima i drugih organizacije koje sve ove godine rade. Ovo je priznanje da organizacija koja radi 22 godine ima prave modele. U BiH nemamo adekvatnu podršku vlasti i nadam se da će ovo priznanje pomoći da isplivamo”.

Na pitanje koliko žena i djece, koje traži spas od nasilnika, pronađu spas u sigurnoj kući Medica, Husić je kazala da “Medica bilježi značajan porast, više od 50% u odnosu na prošlu godinu žena i djece su zatražili zbrinjavanje. U BiH imamo ukupno šest sigurnih kuća“.

Razvili smo jedan program za sve preživjele žrtve i nakon izlaska iz sigurne kuće. Ako žena ojača i ima ekonomsku sigurnost lakše će se integrisati u društvo. Problem je što žrtve nemaju ekonomsku podršku kako bi nastavile život“, istakla je dobitnica nagrade “Žena svijeta” za 2014. godinu na pitanje koliko žrtve, nakon trauma, uspiju nastaviti živjeti normalnim životom.

Husić je kazala kako ljude u inozemstvu interesuje kako ljudi u našoj državi žive, kako žene, žrtve nasilja žive, kako teku procesi njihovog izlječenja, kako se ponovo grade mostovi.

Medica je i nakon rata željela očuvati te mostove i izgraditi nove“.

Zajedno sa dvije žene iz Švicarske Husić vodi Evropski projekt za interreligijsko učenje koji okuplja kršćanke i muslimanke iz pet zemalja da promovišu razumijevanje, mir i toleranciju.

2001. godine smo počeli kao projekat i razvili ideju da pokušamo okupiti žene, kršćanke i muslimanke da razgovaramo o vrijednosti religije jer postoje univerzalne vrijednosti koje mogu pomoći“.