Podnesena krivična prijava protiv Milorada Dodika

Vijesti 29. dec 201613:46 > 13:53
N1

Povodom javnog napada od strane predsjednika entiteta RS Milorada Dodika na novinarku TV N1 Snežanu Mitorvić, rukovodstvo SDU BiH je podnijelo krivičnu prijavu protiv Dodika.

SDU BiH je izdalo saopštenje za javnost koje prenosimo u cjelosti:

“Rukovodstvo SDU BiH ovim putem obavještava javnost da je danas uputilo krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv Milorada Dodika, predsjednika manjeg BiH entiteta, zbog osnovane sumnje u vršenje krivičnog djela podsrekavanja, na osnovnu javno izrećenih prijetnji novinarki TV N1 Snežani Mitrović.

Rukovodstvo SDU BiH najoštrije osuđuje podstrekivačku retoriku Milorada Dodika kojom se pojedini mediji u BiH proglašavaju neprijateljskim, a njihovi novinari se izlažu linču i ugrožava im se život.

SDU BiH stoji na stanovištu da je sloboda javne riječi zagarantovana u svim demokratskim društvima i da je praksa zastrašivanja novinara, kojom se i danas služe pojedini svjetski močnici, pa čak i oni koji se nalaze na čelu velikih svjetskih sila, zaostavštvina nekih davno prošlih vremena totalitarizma. Sloboda javne riječi je noseći stub svakog demokratskog društva i osnova zdravog dijaloga među civilizovanim sagovornicima, a nespremnost na kritiku u prvom redu od strane medija, odraz je slaobsti i manjka formalnog obrazovanja kod političara i drugih javnih djelatnika.

 No, s obzirom na ozbiljnost posljednjeg „ispada“, s pravom se pitamo šta još Milorad Dodik treba da uradi da bi Tužilaštvo BiH reagiralo. Ugrožavanje ustavnog poretka BiH, kontinuirana subverzivna djelatnost protiv interesa države BiH, sumnja u koruptivne radnje i primanje mita, kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, javne prijetnje medijima i novinarima, itd. Sve to spada u repertoar krivičnih djela u pokušaju ili u činjenju ili ne činjenju koje se stavljaju na teret Milorada Dodika. Za sada nema adekvatne rekacije Tužilaštva BiH, iako postoji na stotine medijskih izvještaja i navodnih dokaza da je Milorad Dodik počinio neka od navedenih krivičnih djela. Nadamo se da će Tužilaštvo BiH reagovati po našoj krivičnoj prijavi i otvoriti proces protiv Milorada Dodika. U protivnom ukoliko retorika Milorada Dodika proizvede posljedice, smatraćemo i Tužilaštvo BiH odgovornim za saučesništvo zbog ne činjenja.

Rukovodstvo SDU BiH potsjeća javnost da se još od 2009. godine bori da se napadi na novinare u vršenju poslova i zadataka u Krivičnom Zakonu tretiraju kao krivično djelo. Nažalost, tada nije bilo sluha da se bar na nivou F BiH izumjeni Krivični Zakon u tom segmentu, ali to nije spriječilo one koji su glasali protiv da i danas najgrlatije brane novinare. SDU BiH će i pored toga nastaviti kao i do sada da brani pravo medija na slobodu javne riječi i pravo novinara na autorsku slobodu i kritiku svih oblika negativnog društvenog djelovanja.”

N1
N1

N1pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.