Direktor OSA-e o slučaju prisluškivanju zvaničnika Srbije

Vijesti 03. jan 201719:02 > 19:15
N1

Nakon što je u medijima objavljen dokument o praćenju i prisluškivanju zvaničnika Srbije, iz Obavještajno bezbjednosne agencije BiH nema zvaničnih odgovora. Niko ne odgovara da li je dokument autentičan, i ako jeste ko je, zašto i po čijem nalogu napisao Prijedlog za provođenje obavještajnog prodora.

Prisluškivanje, praćenje, i nadzor funkcionera Srbije, navodno je dio akcije “Ušće” Obavještajno bezbjednosne agencije BiH (OBA/OSA). Stoji to u dokumentu od 13. jula 2016. godine, koji su objavili pojedini mediji.

Direktor OBA-e Osman Mehmedagić, danas nam je u telefonskom razgovoru na tu temu kratko rekao: “Ne znam”.

Je li dokument autentičan, ne znaju ni u parlamentarnnoj Komisiji za nadzor nad OBA-om. Srpski članovi komisije smatraju neprimjerenim bilo kakvo postupanje prema Srbiji kao “neprijateljskoj zemlji” kako stoji u dokumentu.

Komisija, ali ni Savjet ministara BiH o slučaju zvanično nisu raspravljali.

Potpredsjednik NSRS Nenad Stevandi tvrdi da je 16. decembra 2016. dobio pošiljku sa oznakom tajno. Ona je upozoravala na zloupotrebe u OBA-i. Tražio je od svih strukura vlasti da daju odgovore da li i ko vodi tajne obavještajne ratove.

Da li je bilo prisluškivanja zvaničnika Srbije, nejasno je, no u BiH je zazvučala poruka premijera Aleksandra Vučića da Srbija nije obavještajno slabija ni od koga u regionu.

Više detalja o akciji “Ušće” nemaju ni u MUP-u RS. Ministar Dragan Lukač je ranije rekao da nema mogućnost da ispituje rad OBA-e. Demantovao je pojedine medije koji su njegovu izjavu prenijeli pod naslovom “Bjesni rat obavještajaca”.

Ako se pokaže da je slučaj špijunaže zvaničnika Srbije istinit, potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, očekuje smjene u državnoj obavještajnoj službi BiH.

Više detalja ima Snežana Mitrović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.