Džambegović lišen slobode zbog ratnog zločina u Crkvinama

Vijesti 09. dec 201409:18 > 09:22
Tuzilastvobih.gov.ba

Po naredbi tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA-e, lišili su slobode osumnjičenog Hedina Džambegovića, rođenog 14.11.1965. godine u Čajniču, državljanina BiH.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je u svojstvu pripadnika Armije RBiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je u periodu od mjeseca maja do mjeseca augusta 1992. godine, nakon što su iz sela Crkvine odvedeni u nepoznatom pravcu vojno sposobni muškarci, njih deset, kojima se nakon toga gubi svaki trag i za čijim posmrtnim ostacima se još traga, kontinuirano dolazio naoružan u selo Crkvine, najmanje 15 puta, te kontinuirano vršio stalna fizička i psihička zlostavljanja i zastrašivanja preostalih civila srpske nacionalnosti koji su ostali u selu, među kojima i osobe starije od 70 godina.

Navedeni je osumnjičen da je kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, za vrijeme rata i oružanog sukoba, nečovječno postupao prema civilnom stanovništvu srpske nacionalnosti, čime je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Također, Tužilaštvo BiH vodi intenzivnu istragu protiv više osoba, osumnjičenih da su u mjesecu maju 1992. godine, iz sela Crkvine odveli deset muškaraca, koji su nakon odvođenja ubijeni, a za čijim se posmrtnim ostacima još uvijek traga.