Mapa lokacija bez duhanskog dima u Sarajevu

Vijesti 10. jan 201710:03 > 10:07
Pixabay.com

Bosna i Hercegovina se nalazi među 13 zemalja svijeta po količini konzumiranih cigareta po glavi stanovnika na godišnjem nivou.

BiH je zemlja koja se po količini našla na listi vodećih zajedno sa Kinom, Rusijom, Indijom i Turskom. Ukoliko se postojeći trendovi pušenja nastave, Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će se broj osoba koje umiru od bolesti povezanih sa pušenjem do 2020. godine udvostručiti.

To predstavlja još jedan razlog za hitnim djelovanjem u rješavanju ovog problema u BiH.

Tim povodom pokrenuta je kampanja “Smeta mi”, koja je ujedno i dio projekta “Ostvarivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda kroz kontrolu duhana”.

Sve je pokrenuto s ciljem doprinosa promociji i zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda u oblasti ekonomskih, društvenih i kulturnih prava kroz naglašavanje prava na životni standard koji omogućava zdravlje i blagostanje.

Na web stranici www.smetami.ba možete potpisati peticiju za Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH.

Peticija će se uputiti Vladi i Parlamentu FBiH.

Posebno je interesantna mapa lokacija bez duhanskog dima. S ciljem promovisanja i označvanja javnih lokacija slobodnih od duhanskog dima, kreirana je mapa, dostupna svima – a svi oni koji žele pomoći sami mogu pronaći i pinovati javne lokacije slobodne od duhanskog dima, bilo da se radi o kafićiima, restoranima, hostelima, hotelima i drugim objektima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.