Mikić uručio poslanicima certifikate o osvojenim mandatima

Vijesti 09. dec 201411:23 > 11:25
N1

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Stjepan Mikić uručio je novoizabranim poslanicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH certifikate o osvojenim mandatima.

Čestitajući im na izbornom uspjehu, Mikić je istakao da je skoro 1,7 miliona građana Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta glasalo za njih.

“Povjerenje birača obavezuje vas na odgovornost i daje vam zadatak da ostvarite maksimum svojih predizbornih obećanja”, rekao je Mikić i poželio novim poslanicima efikasan četvorogodišnji mandat.

Sedmi saziv Predstavničkog doma čine predstavnici 12 stranaka – 10 iz SDA, šest iz SNSD-a, po pet poslanika će imati SDS i Demokratski front, po četiri Savez za bolju budućnost BiH i koalicija HNS, tri SDP BiH, a po jednog PDP-NDP, DNS-NS-SRS, HDZ 1990, BPS i A-SDA.

Na konstitutivnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, čiji je početak zakazan za 12.00 sati, poslanici će položiti svečanu izjavu, a potom treba da pristupe izboru predsjedavajućeg te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg.

Prema dnevnom redu, na konstitutivnoj sjednici poslanici treba da izaberu i Komisiju za pripremu izbora Savjeta ministara BiH.

Konstitutivnom sjednicom do izbora novog Kolegijuma predsjedavaće najstariji poslanik u ovom sazivu – Mirsad Đonlagić iz Saveza za bolju budućnost BiH.

Kao kandidati za predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg najavljeni su Šefik Džaferović iz SDA, Mladen Bosić iz Saveza za promjene i Borjana Krišto u ime koalicije HNS.