Poruka načelnice zaboravljenog Istočnog Drvara

Vijesti 16. jan 201713:47 > 14:21
N1

Općina Istočni Drvar najmanja je u Bosni i Hercegovini s ukupno 79 stanovnika. Potvrdili su to rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine, a premda najmanja, ova općina i njeni stanovnici hrabro se bore sa snježnim padavinama koje su posljednjih dana od ostatka svijeta odsjekle pojedina zabačena sila širom BiH.

 Njima padavine ne smetaju. Navikli su i čude se da drugi nisu. Normalno je, kažu, da snijeg pada u januaru. Ne bi bilo normalno da pada u junu. Spremni su i život u Istočnom Drvaru odvija se bez problema. Nemaju doduše vode, ali ne žale se.

Neki imaju bunare, a drugi vodu kupuju. Neće dugo trajati. Druga polovina januara, februar, a već u martu dolazi prvi znaci proljeća. Zima stanovnike Istočnog Drvara nije poremetila.

”Mi smo živi, zdravi i navikli na sve ovo. Nije nas iznenadila zima u januaru, nije mnogo veliki snijeg. Putevi se čiste prema Ribniku i prema Drvaru, problem je što nemam vode, ali snalazimo se, neki imaju bunare. Ne može nas zima u januaru iznenaditi, čitamo pisanja medija, ali ne znam kako nekog u januaru snijeg može iznenaditi. Da je to drugi period bilo bi drukčije, ali sve je ovo normalno”, priča za N1 načelnica općine Milka Ivanković.

Ona je u razgovoru za N1 dodala da svoju općinu ne doživljava kao izdvojenu, izoliranu. Federalni Drvar je njen Drvar kaže, isto kao što Istočni Drvar pripada i onima koji žive u federalnom.

”Jesmo najmanji, ali opet najljepši. Ovo je drvarski kraj, neko nas je podijelio i to je problem onog ko je to uradio, ne naš. Mi živimo kao da granice nema, živimo kao Drvarčani i živimo zajedno. Nemamo nikakvih problema u komunikaciji, znate kakvi su Drvarčani, Istočni Drvar je općina drvarskog naroda. Ne mogu ja svoju sestru izolovati jer je u federalnom dijelu, nema smisla”, kaže ona.

Kako ste ranije mogli čitati na N1info.com, načelnica ove općine živi u Drvaru koji pripada Federaciji BiH. Ne razlikuje se od svojih sugrađana, kaže nam da kući ima šest krava i da na posao dolazi autobusom zajedno sa drugim Drvarčanima koji ovdje rade. Smatra da je za razvoj lokalne zajednice važniji broj zaposlenih nego broj stanovnika.

“Građani opštine Istočni Drvar žive od svoga rada. U Šumskom gazdinstvu su zaposleni ljudi pretežno iz Drvara iz Federacije BiH, takođe i opštinski službenici. Bez obzira na entitetsku podijeljenost građani Drvara se ne mogu podijeliti ni na koji način”, tvrdi Ivanković, načelnica Općine Istočni Drvar.

Iseljavanje stanovnika iz ovog kraja krenulo je sa gašenjem željeznice 1976. godine. Ovdje je sahranjen i posljednji radnik uskotračne pruge bivše Jugoslavije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.