Istražujemo: Da li smo spremni na cyber kriminal

Vijesti 16. jan 201718:00 > 19:13
N1

Federalna uprava policije još radi na rasvjetljavanju slučaja u vezi sa hakovanjem ili neovlaštenim pristupom web stranice ove institucije prije dva dana. Cyber stručnjaci upozoravaju da je ovaj događaj ipak samo "sitnica" u odnosu na ostale mogućnosti kada je u pitanju cyber kriminal.

“Anonymous nije samo grupa hakera kako su vas naveli da vjerujete. Mnogi od nas su jednostavni građani ovog svijeta koji će izaći na ulice u vidu tradicionalnog aktivizma. Međutim, igra se promijenila. Anonymous je posvuda. Mi smo vaši susjedi, prijatelji, kolege, rodbina. Mi smo vaši poštari, brijači, prodavači i advokati. Očekujte nas”

… poručili su hakeri kada su prije dva dana srušili web stranicu FUP-a. Dok FUP i dalje rasvjetljava slučaj, stručnjaci upozoravaju da je on samo sitnica u odnosu na moguće hakerske manevre.

“Najveća šteta od toga je bila nedostupnost i uticaj na ugled FUP-a. Ozbiljniji napad bi bio da je neko došao do povjerljivih podataka FUP-a, da ih iskoristi, objavi za svoje potrebe i izmjeni sa ciljem da ostvari neku korist”, kazao je Saša Mrdović, stručnjak za cyber sigurnost.

Najčešće finansijsku, kaže ovaj sudski vještak i profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu.

“Postoji veći broj napada na elektronsko bankarstvo, gdje su prilične količine novca, npr. oko 250 hiljada maraka ukradene, otuđene sa računa firmi”, podsjetio je Mrdović.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač uvjeren je da će se zahvaljujući dobrim stručnjacima hakeri identificirati. U međuvremenu, i u Tužilaštvu BiH vode se predmeti sa cyber elementima, kažu za N1 iz ove instutucije. A kada je u pitanju slovo zakona.

Prije 11 godina, Bosna i Hercegovina ratificirala je Konvenciju o kibernetičkom kriminalu. U entitetskim i krivičnom zakonu Distrikta Brčko kompjuterski kriminal jeste spomenut. Ipak, odgovarajuća pravna legislativa ove vrste u BiH izostaje. Godinu dana se čeka samo na analizu ministarstva sigurnosti.

“Ja ću ponovo to tražiti, a možda je to upravo najbolji odgovor na pitanje kakvo je situacija po pitanju borbe protiv cyber kirminala u BiH. Sama neefikasnost institucija je ilustrovala kroz to da godinu dana čekamo da Ministarstvo sigurnosti uradi samo analizu, a gdje je tu da se napišu nov zakoni ili nešto značajnije iskorači”, naglasio je Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u PD Parlamenta BiH.

A da je problem zloupotrebe interneta u terorističke, ekstremističke i druge kriminalne svrhe jedan od ključnih sigurnosnih problema u BiH, navedeno je i u odgovoru SIPA-e na poslaničko pitanje zastupnika Magazinovića. Imajući u vidu da Parlament još čeka samo na analizu Ministarstva sigurnosti BiH, značajne promjene zakona, još su na dugom štapu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.