Gdje je najmanja stopa nezaposlenosti u regionu

Vijesti 18. jan 201710:43 > 10:47
N1

Sa evidentiranih 7,3 posto Slovenija prema podacima iz prošle godine ima najmanju stopu nezaposlenosti u regionu, dok je sa posljednjim podacima najlošija Bosna i Hercegovina sa 27,5 posto registrirane nezaposlenosti, pokazuje analiza Anadolije.

Interesantno je da osim Slovenije sve druge države u regionu imaju stopu nezaposlenosti preko deset posto, a osim BiH, jedina preko 20 posto registrovane nezaposlenosti je Makedonija.

Tako je stopa nezaposlenosti prema trećem kvartalu (juli-septembar) prošle godine u Hrvatskoj bila 12,1 posto, iako je podatak za novembar prošle godine pokazao da se taj broj povećao na 14,4 posto na mjesečnom nivou.

Stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu prošle godine u Srbiji je iznosila 13,8 posto, Crnoj Gori 16,9 posto, dok je u Makedoniji bila 23,4 posto.

Zanimljivo je da sve države u regionu vode stalno evidentiranje broja registrirane nezaposlenosti, i imaju ažurirane podatke zaključno sa trećim kvartalom 2016. godine, dok je BiH jedina koja tu cifru nije već duže mijenjala, nego podatke bazira na godišnjim izvještajima i to sa zakašnjenjem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.