Stevandić: Ne želimo uniforme već matematičku olimpijadu

Vijesti 18. jan 201720:04 > 20:14
N1

Gosti večerašnjeg izdanja emisije N1 direktno bili su Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA, Nenad Stevandić, potpredsjednik NSRS i Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

Urednik i voditelj emisije Boris Brezo s gostima je razgovarao o sankcijama protiv Milorada Dodika. Kako je za N1 večeras kazao Stevandić, sankcije Dodiku sigurno neće doprinijeti stabilizaciji političkih prilika u Bosni i Hercegovini.

”Ove sankcije dovele su do još većih napetosti unutar Bosne i Hercegovine. Ono što korespondira s ovim sankcijama su pozivi na kupovini uniformi. Ovo sigurno neće doprinijeti stabilizaciji, bilo bi bolje da pričamo o investicijama. Mnogo toga će se promijeniti u američkoj administraciji, ovo su velike promjene i ne znamo da li će ove odluke dugo biti na snazi. Ako neko predstavlja instituciju Republike Srpske i ako je provodio odluke Narodne skupštine, ne može on biti meta i da se njegovi istupi tretiraju mnogo gore nego nečiji pozivi na rat. Ovo je vještački stvorena kriza. Ja sam za mir i saradnju i da jedni drugima ne guramo prst u oko”, rekao je Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Prema njegovom mišljenju, teške poruke prvobitno su počele pristizati iz entiteta Federacija jer, kako je kazao, praznik koji je postao sporan, bez problema se slavio 23 godine.

Kakva će biti reakcija EU?

”Nismo mi počeli priču o apelacijama. Praznik se slavio 23 godine i nikome nije smetao. Taj koji je počeo ovu priču, kriv je za ovu krizu. Nije naša volja, mi ne pozivamo na uniforme već na matematičku olimpijadu”, dodao je Stevandić.

Popov je kazao da je srbijanski premijer Aleksandar Vučić načinio nekoliko odlučnih koraka na putu ka uspostavi konačne ravnoteže i da ga njegov komentar na izricanje sankcija Dodiku nije iznenadio. Naprotiv.

”Premijer Vučić je pokušavao da napravi neku ravnotežu između odnosa s Banjalukom i odnosa sa Sarajevom jer je ta ravnoteža ranije bila poremećena. U posljednje vrijeme pokušao je napraviti ravnotežu odlaskom u Srebrenicu, što je napravio prvu zajedničku sjednicu Vlada dvije zemlje, time što se ne slaže s referendumom i što nije otišao na obilježavanje Dana Republike Srpske. Njegova izjava o sankcijama Dodiku je odmjerena i očekivana. On je rekao da će težiti da se nađe neko rješenje i da bi Srbija aktivno učestvovala u traženju rješenja za ovakve situacije”, rekao je Aleksandar Popov i dodao:

”Amerika često kasno reaguje. Ova reakcija je prilično zakasnila jer elemenata za takvo nešto bilo argumenata i ranije. Najava da će se Trump ovim baviti nije realna pored problema u odnosima s Rusijom ili situacijom na Bliskom istoku. Ne mislim da Evropska unija drugačije gledati na ovo. Ona trenutno ima svoje probleme, idu izbori u nizu njenih članica, tako da je to jedan od razloga što Unija ne reaguje ili zakašnjelo reaguje na neke pojave. Moguće je da će Brisel u neko vrijeme riješiti da se priključi ovim sankcijama”, naglasio je gost iz Novog Sada.

N1

 Halid Genjac je naglasio da Evropska unija u ovakvim situacijama obično prati odluke Sjedinjenih Američkih Država.

”Treba se prisjetiti brojnih izjava predsjednika entiteta RS, njegovih najava referenduma, izjavama o BiH, o njenom raspadu, dovoljno je samo pogledati hronologiju medijskih napisa. Ono što je bitno jeste naglasiti da država poput SAD ovakve odluke donosi po dužoj proceduri. Ovo nije odluka ni protiv jednog naroda niti entiteta, ovo je odluka sankcija pojedincu, ne kolektivitetu. Odluka je donesena tri dana prije isteka mandata aktuelne administracije jer se radi o ozbiljnoj odluci za čije je donošenje potrebno vrijeme. Evropska unija ima svojih problema, a kad su u pitanju ovakve sankcije, Evropska unija obično prati odluke Sjedinjenih Država. Da li će OHR reagirati? Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira će donijeti takvu odluku. Od ovih sankcija imamo jasnu poruku da svako onaj ko bude ugrožavao mir u BiH, suočit će se sa sankcijama. Ovo je prilika da se vratimo u okvire Dejtonskog sporazuma, nije vrijeme za likovanje”, rekao je Genjac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.