Reakcija Britanske ambasade na sankcije Dodiku

Vijesti 18. jan 201721:18 > 21:18
TANJUG/Dragan Kujundžić

Američke sankcije koje su uvedene Miloradu Dodiku nisu usmjerene prema ljudima u Republici Srpskoj, nego samo prema jednom pojedincu, kazali su u Ambasadi Velike Britanije u Sarajevu.

U utorak su SAD objavile da su uvele sankcije entitetskom predsjedniku Miloradu Dodiku zbog aktivnog kršenja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack je naglasila da su SAD “ozbiljno shvatili prijetnje referendumom o secesiji” i ono što je Dodik “radio u kršenju vladavine zakona”. Također, ambasadorica je poručila da je to “proces koji treba okončati kako bi BiH mogla ići dalje”.

U Britanskoj ambasadi u Sarajevu za N1 kazali su da su svjesni Dodikovih pokušaja “podrivanja državnih institucija i slabljenja vladavine prava”. “Te akcije su doprinijele nestabilnosti i podjelama u Bosne i Hercegovine”, kazali su u ambasadi i dodali da su ova kretanja “shvatili ozbiljno, te da će ih i dalje nastaviti prati veoma pažljivo.

Velika Britanija i dalje ostaje čvrsto predana stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine i svih njezinih građana. “Želimo vidjeti snažnu i uspješnu Republiku Srpsku kao bitan i sastavni dio snažne i uspješne Bosne i Hercegovine. SAD su bilo jasne da su te sankcije usmjere protiv jedne osobe, one nisu usmjereni na obične građane Republike Srpske”, podsjetili su u Britanskoj ambasadi.

Na kraju su iz Ambasade pozvali bh. lidere da se posvete socijalnim i ekonomskim reformama, neophodnim za ovu zemlju, a koje su obećali i potpisali da će provesti još u februaru 2015.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.