Anegdota Vučića o susretu sa Bošnjacima u Davosu

Vijesti 23. jan 201712:26 > 12:28
N1

U Beogradu je održan sastanak delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije predvođenih predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i premijerom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem. Nakon sastanka se govorilo i o napadu u Potočarima.

“Njihovi organi svoj posao rade. Ali, radili ili ne, mnogo su mi važnija ova druga pitanja o kojima smo danas govorili i to nikada neće biti prepreka razvoju dobrih odnosa makar mi to neko u Srbiji zamjerao na bilo koji način. Mnogo je važnije kako će da žive obični ljudi, da gledaju u budućnost. Sada kad smo bili u Davosu nekoliko Bošnjaka mi je prišlo i kazali ‘ej, izvini, bolji si nego što smo mi mislili, izvini za ono što se desilo u Srebrenici’. To su uradili pred stranim novinskim kućama i agencijama. Meni više znači to šta običan čovjek kaže, šta običan čovjek misli u Srbiji i BiH nego bilo kakve procedure, one me ne zanimaju”, kazao je Vučić na pitanje o napadu u Potočarima 11. jula 2015. godine.

Zvizdić je kazao da nadležne institucije aktivno rade na tom pitanju.

“Zahtjevamo da se to što prije riješi i da se pronađu sudionici jednog događaja koji je u tom trenutku bacio sjenu na naše odnose i dobrodošlicu. Moramo znati ko je to uradio kako bi znali izvorište zbog čega se jedna posjeta koja je bila otvorenog srca, velika spremnost i hrabrost, pretvorila se u jednu vrstu takvog događaja. Mislim da premijer Vučić nije došao ni do granice, ja sam ga nazvao i izvinio se u ime institucija BiH. Očekujem da će se kompletna istraga završiti što prije i da će sudionici biti proceusirani”, poručio je Zvidić.

Vučić je kazao da mu je to “vjerovatno bio jedan od najtežih dana u životu”.

“Ali, završeno. Mnogo me više interesuje odluka Parlamenta BiH o trasi puta nego bilo šta oko ovoga”, kazao je Vučić.

Prethodno, oba premijera najavila su izgradnju brze ceste ili autoputa koji će povezivati Beograd i Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.