Novi konvoj pomoći Sirijcima krenuo iz BiH

Vijesti 25. jan 201716:57 > 17:11
N1

Konvoj pomoći organizacije Emmaus sa pet šlepera brašna krenuo je jutros za Siriju iz Doboj Istoka. Skupljeno je 120 tona brašna, a konvoj na odredište bi trebao doći za tri dana.

Humanitarnim akcijom i telefonskim pozivima građani Živinice, Tuzla, Gračanice i Kalesije skupili su pet šlepera osnovne životne namirnice koja je prijeko potrebna sirijskom narodu. Svoju nesebičnu pomoć lično će ponuditi članovi Emmausa.

“Ide i sedam naših kolega i dvoje, troje volontera koji će biti predstavnici ovih zajednica. Gledat ćemo da na mjestu događaja pokušamo uključiti u aktivnosti koje organizacija IHH ima. IHH vodi glavnu riječ kada su u pitanju izbjeglice na granici sa Sirijom”, kaže Elmedin Škrebo, Međunarodni forum solidarnosti Emmaus.

Edis Osmanović iz Tuzle, iako sa dugogodišnjim iskustvom, po prvi put vozi humanitarnu pomoć. Njega i njegove kolege čeka dug i neizvjestan put.

“Tokom puta kroz Tursku i do Turske ne očekujem probleme. Jedino ima treme za granicu sa Sirijom. (Ima li straha?) Za sada nema, ali vidjet ćemo šta će da se desi. Nadamo se da će biti sve u redu”, ističe Edis Osmanović, vozač konvoja. 

Bosanskohercegovački narod je solidaran i nije zaboravio pakao rata koji je prošao prije dvije decenije. Tada smo i mi željno iščekivali svaki konvoj koji je dovozio bilo kakvu pomoć da se preživi. I nekoliko žena u ovom konvoju nosi pomoć Sirijcima.

“Kroz moje iskustvo u dosadašnjem radu, smatram da je bosanskohercegvačko društvo odgovorno kad je solidarnost sa drugim ljudima. To je pokazala i ova naša akcija koja je trajala nekoliko dana, a za tako kratak period skupili smo tolike količine brašna”, otkriva Alema Mehić, koordinatorica za razvoj i saradnju pri Emmausu.

Prvi šleper brašna iz naše zemlja za Siriju otišao je krajem prošle godine. Ovaj konvoj bi trebao stići za tri dana na odredište.

“Osjećam se uzbuđeno, na neki način ponosno zato što na neki način mogu dopinijeti ovoj humanitarnoj akciji. Preći ćemo put oprilike od 2.300 kilometara kroz Srbiju, Bugarsku, Tursku do granice sa Sirijom”, dodaje Osmanović.

Akcija pomoći sirijskom narodu trajat će i tokom 2017. godine. Organizacija Emmaus poziva sve ljude dobre volje, pojedince, firme institucije da budu solidarni i pomognu sirijskom narodu. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.