Građani BiH imaju rješenje za "najdepresivniji mjesec"

Vijesti 25. jan 201717:22 > 18:09
N1

Januar nije najdepresiviniji mjesec ako vi ne želite da on to bude, stav je psihologa. Ali kako da budemo sretni ako nam je novčanik prazan, a računi neplaćeni? Bez obzira na sve, građani ni u januaru nisu klonuli duhom jer im je, kažu, isti kao i svaki drugi mjesec.

Neki sa kesama u rukama, drugi zabrinuti, a treći pak nasmijani. Tako je to u životu slažu se svi, građani ali i struka. Iako neki tvrde da je januar najduži, najteži i najdepresivniji mjesec u godini, psiholozi nas upozoravaju da se zapravo radi samo o manipulaciji ljudskom podsvijesti. Bitno je samo negativnu misao zamijeniti pozitivnom.

“Kada vidite čovjeka koji je raspoložen, a dešava se da vidite nekoga koji i siromašno izgleda – on jednostavno ima svoje duhovno bogatstvo, a to bogatsvo ne može kupiti niti jedan novac”, kaže Alma Mahmutović, psiholog.

Ali kako misliti pozitivno, kada je novčanik prazan, računi čekaju na plaćanje, posao imaju rijetki, a penzije su male. I opet bez obzira na sve nabrojano, ljudi se ne žale previše. Valjda je taj bosanski duh još uvijek neuništiv.

Anketa

– Ne znam je li najduži ili najteži, ali ima neka psihološka barijara za taj mjesec. Baš sam komentarisao kako je ovo i najhladniji mjesec.

– Nije najdepresivniji, zavisi za koga. Ko ima dosta novca za njega nije.

– Je li najdepresivniji ovo mjesec? Kako kad.

– Nije, ne vidim razliku između januara i augusta.

– Pošto sam u penziji onda imam svaki mjesec isto i onda mi je svaki mjesec praktično isti.

“U BiH postoji nešto jako duhovno. Mi imamo nešto što rijetko ko može da izdrži, a to i jeste znak da smo duševno bogati. Imamo i taj neki humor bosanki koji nas sprečava da padnemo u negativne momente i samim tim regenerišemo ostale ljude”, dodaje Mahmutović.

Pozitivna energija privlači dobre stvari i otklanja negativnosti oko nas. Zato i januar ne mora biti najdepresivniji mjesec ako vi to ne želite.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.